Kui USA president Donald Trump teavitas hiljuti, et ameeriklaste edasised komosevallutused võtavad taas Kuu suuna, siis hiinlased on juba mitu viimast aastat aktiivselt meie tehiskaaslase peale mõelnud. Täpsemalt sellest, kuidas sinna inimkoloonia rajada.

Hiljuti väljusid neli Beihangi ülikooli tudengit 160 ruutmeetri suurusest "majakesest" nimega Yuegong-1 – tõlkes Kuu palee –, olles seal 200 päeva testinud, kuidas inimene suudab sellises kinnises keskkonnas elada, teatas Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua. Tegemist on kõige pikema omalaadse eksperimendiga: 1970-ndatel veetsid sarnases simulatsioonid 180 päeva nõukogude liidu teadlased.

Neli vabatahtlikku elasidki pea seitse kuud kinnises laboratooriumis selleks, et täiesti väljaspool olevast maailmast äralõigatuna pikaajalist kosmoses viibimist simuleerida ja näha, kuidas inimesed taimede, loomade ja mikroorganismidega sellises keskkonnas koos eksisteerivad.

"Kogemus oli vabatahtlikele tõeline psühholoogiline katsumus, aga nad suutsid selle katsumuse ületada," ütles Yuegong-1 eestvedaja ja looja Liu Hong. Kolmel korral tuli neil ka ootamatu elektrikatkestus üle elada, vahendab phys.org.

Yuegong-1-s viibinud vabatahtlikud kasvatasid seal ka teravilju ja köögivilju, kasutades selleks toitu ja jäätmeid. Kokku oligi 160-ruutmeetrises Kuu palees kaks taimede kasvatamise laboratooriumi ja teadlaste eluruumid: neli voodikohta, elutuba, vannituba, ruum jäätmete käitlemiseks ning ruum loomade kasvatamiseks.

Algselt viibisid kinnises ruumis kaks meest ja kaks naist kõigest 60 päeva, kuid teine neljaliikmeline vabatahtlike rühm vahetas nad seejärel välja ja viibis seal 200 päeva. Esialgsel tiimil on plaanis Yuegong-1 tagasi naasta ja veeta seal veel 105 päeva.

105 päeva viibisid vabatahtlikud seal ka 2014. aastal, kui esimene sellelaadne eksperiment läbi viidi.

Hiina igatahes ei kiirusta oma plaanidega: esimesed astronaudid tahetakse Kuule läkitada alles järgmisel kümnendil. Aga Yuegong-1 projekt aitab kindlasti teada saada ja ette valmistada selleks, mis pikemalt Maa tehiskaaslasele jäävaid Kuu-uurijaid ees ootab.

Fotosid hiinlaste simuleeritud Kuu-baasist võib vaadata siit!