Suurem osa GLONASSiga seotud 24 satelliidist hakkas teisipäeva õhtul oma asukoha kohta vigast infot edastama, mis mõjutas muidugi tavakasutajaid üle maailma, vahendab PC World.

Paljud tänapäevased GPS-vastuvõtjad kasutavad andmekogumisel ka GLONASSi signaale, kui enda omadest väheks jääb, nii et probleem oli ulatuslik.

Satelliitnavigeerimissüsteemid on maailmamajandusele ülimalt tähtsad, sest puudutavad muuhulgas kaubatransporti, lennuliiklust, naftaplatvormide tööd ja mitmesuguseid automatiseeritud süsteeme.

Venemaa kosmoseagentuuri veebisait kinnitas, et rike puudutas mingil hetkel kõiki GLONASSi "toitvaid" satelliite. Süsteem sai täielikult töökorda alles 11 tundi hiljem.

Kosmoseagentuuri esindajad pole põhjuseid veel avalikkusele selgitanud, aga ilmselt võib süüdistada vigaseid andmeid, mis süsteemi üles laaditi.

Venelased alustasid GLONASSi arendamist 1980ndatel ja projekt oli seotud sõjaliste eesmärkidega. 1990ndatel jäi töö seisma, ent selle juurde naasti 2000ndate alguses. Nüüd on see kasutusel nii militaar- kui ka tsiviilalal.

Ülaloleval fotol: satelliit Glonass-K messil CeBIT 2011