Animatsioonist on näha, kuidas asteroid Maast möödub:

Portaal Expres.co.uk kirjutas, et Apophise nimeline asteroid on umbes 1,100 jalase ehk umbes 340 meetrise läbimõõduga ja nüüd juba vähem kui kümne aasta pärast tuiskab see Maast mööda lähemalt, kui 19 000 miili ehk 31 000 kilomeetrit.

Teadlased on küll üsna kindlad, et sel möödumisel hiiglaslik kosmosekivi Maad ei taba ja seetõttu suhtutakse sellesse kui enneolematusse võimalusse mõista paremini maalähedaste asteroidide olemust ja tegemisi.

Mis täpsemalt ette võetakse, uudises ei öelda, küll aga on NASA juba väidetavalt hakanud ettevalmistusi tegema asteroidi 99942 Apophise saabumiseks. Asteroidi teine nimi on "Kaosejumal" (ingl kl God of Chaos) ning see on üks suurimatest asteroididest, mis meist nii lähedalt möödub.

See on nii suur ja kiire asteroid, et kui see Maaga kokku põrkab, võib see suure osa elust meie planeedil hävitada.

Asteroid peaks Maast mööduma nii lähedalt, et see lipsab läbi kommunikatsiooni- ja ilmasatelliitide ja maapinna vahelt. Enamik satelliite Maa orbiidil asuvad meist 36 000 km kaugusel.

Asteroid lipsab mööda ca 31 000 km kauguselt ning kaks miljardit inimest peaksid saama selle möödumist palja silmaga vaadata. Sündmus on harukordne, sest nii suur kosmiline objekt tuleb Maale nii lähedale umbes üks kord tuhande aasta jooksul. Kuna see on nii suur ja nii lähedal, siis peaks see olema üsna hele ja Maalt vaadeldav.

Teadlastel on nüüd ligi 10 aastat aega tegevusi planeerida. See on piisav aeg panna kirja soovid ja valmis mõelda plaanid, et sellest kosmilisest külalisest teaduse jaoks maksimum võtta. Ilmselt tuleks välja töötada ka sobiv kosmoselaev, et asteroidi möödumist sealt ülevalt nn "esireast" vaadelda.

Kuigi teadlased on kindlad, et Apophis ei põrku Maaga aastal 2029, ei ole võimalik välistada võimalikku kokkupõrget järgnevatel dekaadidel tulevikus. Ning nagu meiegi oleme varem kirjutanud, on Maa lähiümbruses piisavalt muidki suuri kosmosekive, mis planeedil vohavale elule potentsiaalselt ohtlikud on.

Neil kividel hoitakse küll silma peal, aga ikka suudab mõni üllatada ja avastatakse alles viimasel hetkel. Apophise lähedalt möödumiselt loodetaksegi saada väärtuslikke andmeid nende kohta, sest see kosmosekivi on väga sarnane umbes 80%-le potentsiaalselt ohtlikele asteroididele

Apophis rändab läbi kosmose peaaegu 25 000 miili tunnis ehk umbes 40 000 kilomeetrit tunnis. See tähendab, et ka pisike muudatus asteroidi trajektooris on katastroof inimkonnale ja muule elule Maal. Kui aprillis oldi kindlad, et tegelane Maad ei taba, siis nüüd räägitakse, et selle orbiit võib ka muutuda.

Selge on see, et kosmilised ohud, sh need umbes 18-20 000 kosmosekeha, mis Maa lähiümbruses tiirutavad on päris tõsised.

Esimesed projektid Maa kaitsmiseks on juba käigus - NASA tegeleb näiteks Maa-lähedaste potentsiaalselt ohtlike taevakehade pideva jälgimisega, samuti tehakse koostööd SpaceX-iga nn DART missiooni raames, mille eesmärk on luua süsteem, mis suudaks asteroidi Maa kursilt ära suunata.