"Kogu Maa ökosüsteem on kokkuvarisemise äärel," väitis NASA Samuel P. Langley nimelise uurimiskeskuse teadusjuht Dennis Bushnell.

"Meid on lihtsalt liiga palju. Inimloom on liigina olnud kaugelt liiga edukas. Mõned väidavad, et meil jääb praegu toimetulekuks puudu 40–50 protsenti planeedist.

Ent kui Aasia riikide miljardid elanikud tulevikus meie, jõukate läänlastega samale elatustasemele jõuavad, läheb meil vaja juba kolme planeeti," lisab ta.

Kui NASA-l õnnestubki Marsi keskkond Maa-sarnaseks muuta, võtab see ometi umbes 120 aastat aega ja Marss on vaid üks planeet, märkis mees seoses sõltumatu rahvusvahelise ajutrusti The Millennium Project iga-aastase, globaalseid väljakutseid ja nende võimalikke lahendusi esile tõstva aruande "State of the Future" ilmumisega. "Meil on vaja veel rohkem eluruumi palju kiiremas korras."

Bushnell ei taha siiski öelda, et inimkond on absoluutselt sunnitud Maalt lahkuma, vaid et me peaksime hakkama tarbima praegustest tasemetest vähem. Tal on välja pakkuda ka jätkusuutlik lahendus: soolveepõllundus.

"Merevee abil tühermaadel halofüüte ehk kõrge soolsusega vees kasvavaid taimi viljeldes oleks 10–15 aasta pärast neist võimalik toota kütust, mille barrel maksaks 50 dollarit — poole vähem kui nafta praegu maksab," rääkis ta.

"Sellega oleks võimalik leevendada korraga nii maismaa-, toidu-, vee-, energia- kui ka kliimakitsikust!"

Ülaloleval fotol: NASA väljastatud joonistus eksoplaneedist Kepler-22b, mis peaks teoreetiliselt inimestele uueks koduks hästi sobima.