Möödunud kuul valis NASA astronaute rahvusvahelisse kosmosejaama ISS ja sealt tagasi lennutama ettevõtted SpaceX ja Boeing, jättes ettevõtte Sierra Nevada Corporation arendatava kosmoselennuki Dream Chaser nähtavasti mängust välja. Sierra Nevada ühendab nüüd aga jõud ettevõttega Stratolaunch Systems, et töötada koos välja ja läkitada laotusse kahandatud gabariitidega versioon Dream Chaserist, vahendab Space.com.

Algne versioon Dream Chaserist oli kavandatud transportima kuni seitset astronauti ning startima püstloodis raketi tipust. Uus lahendus näeb ette kolme reisijat mahutava Dream Chaseri väljalennutamise hiidlennukilt, mida arendab Stratolaunch — kontsern, mille Microsofti kaasasutajast miljardär Paul Allen kutsus ellu 2011. aastal eesmärgiga muuta kosmoselennud odavamaks ja tõhusamaks.

Ettevõtte esindaja on kinnitanud, et tõenäoliselt ei alusta Stratolaunch Systems päratusuure aeroplaani katselende enne 2016. aastat. Sierra Nevada ja Stratolaunch esitlesid uue lendstardisüsteemi ideekavandit 1. oktoobril Torontos 65. rahvusvahelise kosmoselennunduskongressi raames.

Sierra Nevada võitis Dream Chaseri arendamiseks möödunud nelja aasta jooksul NASA kommertsotstarbelise meeskonnaprogrammi CCP (ingl Commercial Crew Program) mitu rahastamisvooru, kuid põrus viimases lepinguvoorus, mille võitjad kuulutati välja 16. septembril. Kosmoseagentuur eraldas SpaceX’ile 2,6 miljardit ja Boeingule 4,2 miljardit dollarit, et nad jätkaksid vastavalt kosmosekapslite Dragon ja CST-100 arendamistööd.

NASA loodab, et vähemalt üks kahest Ameerika era-kosmoselaevast on 2017. aastaks valmis ehitatud ja töökorras. Pärast 2011. aastat, mil USA kosmosesüstikute laevastik viimsele puhkusele saadeti, on Ameerika astronaute kosmosejaama ja tagasi Maale toimetatud Vene kosmoselennusüsteemidega Sojuz.

26. septembril esitas Sierra Nevada ametliku protesti USA valitsuse aruandluse eest vastutavale ametile (ingl U.S. Government Accountability Office) seoses NASA otsusega nendega kommertsotstarbelise meeskonnaprogrammi lepinguid mitte sõlmida.