See 1039 kilogrammi kaalunud teleskoop saadeti Päikese orbiidile 2009. aastal, pärast mõningast (NASA eelarvekärbetest tingitud) viivitust, ja algselt oli tema elueaks kavandatud 3,5 aastat. Mullu seati küll optimistlikuks eesmärgiks jätkata tema tegevust 2016. aastani.

Paraku see eesmärk jääb täitmata.

Teleskoop on suunatud kindlasse suunda taevaavarusel, kus peaks olema nähtaval vähemalt 145 000 tähte, ja stabiilse asendi säilitamiseks suunas teda neli reaktsiooniratast (reaction wheel). Mullu juulis lakkas üks neist töötamast, kuid ka kolme reaktsiooniratta jõul oli võimalik teleskoobiga tööd jätkata. Tänavu 15. mail lakkas töötamast aga ka teine ja sellest hetkest peale on teleskoop olnud uinunud olekus, edastamata pildimaterjali, ja oodates remonti.

Paraku pole olemas vahendeid selle teleskoobi remontimiseks orbiidil, ammugi tema Maa peale tagasi toomiseks. Eelmisel nädalal pidi NASA seega tunnistama, et võimalused teleskoobi tööle ennistamiseks on ammendatud. Seni kulus teleskoobi töös hoidmisele 18 miljonit dollarit aastas, nüüd aga tuleb leida uusi võimalusi, et Kepleri alustatud tööd tulevikus teiste seadmetega jätkata.

Mullune video Kepleri avastustest:

Kolm aastat kauem sarnasel, kuigi kaugelt vähem edukal missioonil olnud olnud prantslaste COROT teleskoop lõpetas töö 2. novembril 2012. COROT abil on tuvastatud 31 ja tuvastamist ootamas enam kui 200 eksoplaneeti.