Iridiumi sidesatelliidilt peegelduv valgussähvatus kestab veidi kauem kui meteoorisähvatus ja on erinevalt meteoorisähvatusest on sidesatelliidi peegeldus ette ennustatav.

Näiteks Satflare'i leheküljelt saab jälgida, kus parasjagu mõni Iridiumi sidesatelliit üle liigub. Iridium 15 sidesatelliit lendas üle Lõuna-Eesti möödunud nädalal, kus astronoomiahuvilisest fotograaf Martin Mark selle jäädvustas.

"Sel ööl oli tegelikult plaanis lihtsalt Linnuteest ja modellist pilte teha. Ühel hetkel otsustasin igaks juhuks järele vaadata, kas sel ööl on näha mõnda Iriidiumi sähvatust," kirjeldas Mark. Ta kasutab selleks Heavens Above nutirakendust. "Selgus, et kahe minuti pärast toimub üks ere sähvatus just selles suunas, kuhu kaamera suunatud oli. Nii et kompositsiooni ei olnud tarvis muuta, kõik oli juba paigas."

Mark juhendas modelli, et ta näitaks just sinna, kuhu oli sähvatust oodata ja muutis kiiresti kaamera seaded Iridiumi pildile saamiseks sobilikuks. "Sain kõik paika ja juba ilmuski oodatud suunas nähtavale satelliit, millele modell kerge vaevaga osutada sai. Vajutasin päästikule ja vaatasin imetlusega, kuidas see järjest eredamaks muutus ning lõpuks kadus samamoodi nagu ilmuski. Kõik klappis perfektselt."

Seega kulus selle pildi saamiseks ideest teostuseni paar minutit. Muidugi on pildi õnnestumise taga aastaid ööfotograafia- ja astronoomiaalaseid teadmisi ning harjutamist

Pilt on tehtud 24. augustil kell 00.10 Võrumaal. Sähvatuse tekitas Iridiumi satelliit 15, mille eredus oli Heavens Above’i andmetel -4.