Voodi on kaldu kuuekraadise nurga all ja lebamise eesmärgiks on aidata uurijail välja töötada meetodeid, mis võimaldaksid kosmoselennult naasnud astronautidel igapäevaeluga taas füüsiliselt kohaneda.

Kuna kosmoses gravitatsiooni mõjud praktiliselt puuduvad, kulutavad astronaudid seal argiste toimetuste käigus vähem energiat. See tähendab, et pärast Maale naasmist on neil raskem siinse igapäevaeluga kohaneda.

Kallutatud voodis peaks katsealuste kehade ülapiirkonna verevarustus olema parem; nii matkitakse kosmilise kaaluta oleku mõjusid organismile.

Seejärel salvestavad ja analüüsivad uurijad kogu eksperimendi vältel katsealuste südame-veresoonkonna tööd.

Katsealused jagatakse kahte rühma. Ühe liikmed peavad elama NASA lennuanaloogide uurimisüksuse ruumides, kus neile tehakse voodis puhkeasendis lebamise ajal ülesandeks mitmesuguste aeroobsete ja takistusharjutuste sooritamine.

Teise rühma liikmed peavad lihtsalt ilma igasuguse kehalise koormuseta voodis lebama.

Kuna katsealustelt eeldatakse kogu katse raames horisontaalse asendi säilitamist, rajatakse nende hügieeniliste jm kehaliste vajaduste rahuldamiseks spetsiaalsed duši- ja tualettruumid.

70 päeva jutti

NASA maksab kuni 15 nädalat vältavas katses osalemise eest 1200 dollarit nädalas. Järjest peab voodis lebama 70 päeva, eel- ja järeltestid võivad nõuda uuringus osalejalt kokku 105 päeva. Kas ei kõla mitte ahvatleva pakkumisena?

Uurijad hakkavad muu hulgas koguma andmeid katsealuste lihaskonna, veresoonkonna, närvi- ja immuunsüsteemi ning luustiku seisundi, aga ka toitumuse kohta.

Pärast katse lõppu võimaldatakse kummagi rühma liikmetel kahenädalase kohanemisperioodi vältel taastuda, et nad saaksid seejärel normaalse elu juurde tagasi pöörduda.

NASA ei oota katsejänesteks aga sugugi mitte tavalisi laiskvorste — selleks, et kvalifitseeruda, peab kandidaat olema mittesuitsetaja ning läbima edukalt kohandatud tervisekontrolli, mille standard vastab üldjoontes õhujõudude kolmanda kategooria kehalistele normidele.

Lisaks tuleks silmas pidada, et päevad läbi voodis lebamine kujutab tervisele teatud ohtusid hoolimata sellest, et Texase ülikooli arstiteaduskonna revisjonikomisjoni hinnangul on katse turvaline.

Katsealuste lihasmass võib kahaneda, luud hõreneda ja hingamisvõime kannatada, rääkimata võimalikest kuseteede tervisehäiretest ja kõhukinnisusest.

Ülalolev foto on illustreeriva eesmärgiga ega kujuta otseselt NASA uuringut ega selles osalejaid.

.

Võrdluseks: nii magatakse kosmosejaamas: