Kaks kulgurit, Spirit ja Opportunity jõudsid Marsi pinnale 2004. aasta jaanuaris. Siis lootis NASA, et üks neist peab vastu 90 päeva, aga see osutus tohutuks alahindamiseks. Spirit roomas mööda Marsi pinda kuus aastat, enne kui jäi kinni pehmesse tolmu, ja Opportunity on töötanud üle 14 aasta, vahendab New Scientist.

Kulgurid kogusid andmeid, mis on võimaldanud meil luua uue pildi Marsi minevikust. „Me hoolitsesime nende eest ja vaatasime nende järele ja juhatasime nad läbi nii paljust ning vastutasuks andsid nad meile terve planeedi,” ütles endine kulgurijuht Scott Maxwell. „Opportunity andis meile täiesti uue vaate selle kohta, milline see maailm pidi olema.”

Enne Spiriti ja Opportunity Marsile maandumist oli üldtunnustatud seisukoht, et Marss on kuiv, välja arvatud pooluste jäämütsid, ning on võinud kogu aeg selline olla. See lükati ümber, kui kulgurid leidsid korduvalt tõendeid vee kunagise olemasolu kohta Marsil.

Leiti mineraale, mis tekivad ainult soolases vees. Leiti ka savi, mis on moodustunud ilmselt joodavas vees, mis võis kunagi kujutada endast võimalikku elu võimaldavat keskkonda mikroobidele. Leiti sooned, mis moodustusid vee voolamisel Marsi pinnal.

„Vee lugu muutus üha huvitavamaks,” ütles endine Opportunity lennu direktor Mike Seibert. „Kõik, mida me selle planeedi kohta endastmõistetavaks peame, muutus põhimõtteliselt 2004. aastal.”

Missiooni jooksul liikus Opportunity umbes 45 kilomeetrit, uurides enam kui sadat kraatrit ning elades läbi käredat külma ja arvukalt tolmutorme.

„Marss on muutunud väga kaugest väga halvasti mõistetud kohast tõeliseks maailmaks, millesse inimesed võivad pilgu heita,” ütles Spiriti ja Opportunity juhtiv teadlane Steve Squyres. „Me oleme roninud mägede otsa ja me oleme laskunud kraatritesse ning vaadanud panoraamvaateid ja ma arvan, et see on muutnud seda, kuidas inimesed Marssi vaatavad.”