Sel kolmapäeval mõõtis NASA kulgur Curiosity suure hulga metaani olemasolu Marsi õhus. Mõõtmisandmed jõudsid Maale neljapäeval ja juba reedel rääkisid missiooniga tegelevad teadlased mitteametlikult elevust tekitavast uudisest. Ametlikult ei ole NASA midagi veel välja kuulutanud, sest tulemused on esialgsed.

Selline avastus oli väga üllatav, vahendas New York Times. Curiosity missiooni juhid saatsid reedel kulgurile uued juhised metaaniga tegeleda ja jätta mõneks ajaks senine teadustöö kõrvale. Teadlased loodavad juba homseks kulgurilt uut informatsiooni saada.

Metaan Marsi õhus on väga oluline märk võimaliku elu kohta. Päike ja keemilised reaktsioonid lagundavad gaasi molekulid mõne aja jooksul ning seetõttu peab tuvastatud metaan olema pihkunud üsna hiljuti.

Loomulikult on võimalik seegi, et tuvastatud metaan on pärit väga ammusest ajast, kui Marsil võis veel elu olla ja gaas oli pikka aega planeedi sisemuses lõksus ja hiljuti valla pääsenud. Aga miski ei välista ka planeedi sisemuses tegutsevate mikroobide ehk elu olemasolu.

Curiosity on metaani tuvastanud varemgi - Kui 2012. aastal planeedilt metaani otsides masin midagi ei leidnud, siis 2013. aastal tuvastas kulgur paari kuu vältel Marsi atmosfäärist metaani kontsentratsiooniga 7 PPB (parts per billion). Seejärel metaan kadus taas ning näiteks 2016. aastal uuem ja paremate mõõteriistadega masin metaani ei tuvastanud.

Metaanimüsteerium Marsil on järjest süvenenud ja elevus kasvanud. Sellel nädalal mõõdeti metaani kontsentratsioon 21 PPB, mis ületab viimast rekordit kolmekordselt. Aga taaskord - andmed on esialgsed ning teadlased töötavad parajasti palehigis, et suurest hulgast andmetest läbi närida ja kinnitatud tulemustest rääkida.

Curiosity on Wikipedia andmetel autosuurune NASA kulgur, mis uurib Marsil asuvat Gale'i kraatrit. Kulgur startis 26. novembril 2011 ja maandus Aeolis Paluse tasandikul 6. augustil 2012. Kulguri kaal on 899 kg, pikkus 2,9 m, laius 2,7 m ja kõrgus 2,2 m. Kulguri eesmärkideks on uurida Marsi kliimat ja geoloogiat ning hinnata, kas Gale'i kraatris võis olla eluks sobivad tingimused.