"Me oleme oma esimest marsivärinat oodanud juba kuid," ütles värinaid jälgiva SEIS instrumendi teadur Philippe Lognonné. "On tohutult põnev, et meil on lõpuks tõendeid Marsi seismilise aktiivsuse kohta."

Kuigi teadlased prognoosisid, et Marsil on värinaid oluliselt vähem kui Maal, kuna Marsil puuduvad tektoonilised plaadid, arvati, et värinaid võiks Marsil siiski tekitada selle pinna jahtumine, mis tekitab planeedi pinnas pingeid. Nüüd saadi esimesed tõendid, mis viitavad, et nii võib tõesti olla.

6. aprillil registreeris InSighti pardal planeedile toimetatud ülitundlik ja välismõjude eest hoolsalt kaitstud seismilise aktiivsuse detektor Marsi sisemuses väikesed värinad. Teadlased ei saa veel täiesti kindlalt öelda, et tegemist on Marsi sisemist aktiivsust peegeldavate värinatega, ega oska veel täpselt selgitada nende tekkepõhjuseid, kuid nende tuvastamisega seonduv ärevus on suur.

Nimelt on InSighti maanduri teadusmissiooni eesmärk rohkem teada saada Marsi sisemuse kohta. Antud värin polnud veel nii tugev, et pakuks piisavalt andmeid planeedi kohta oletuste tegemiseks. Samas teavad teadlased nüüd, et marsivärinad on päriselt olemas ning ilmselt on võimalik nendest ka midagi õppida. Nii oodataksegi järgmiseid, suuremaid värinaid.

Kuna NASA polnud kindel, kas Marss päriselt väriseb, on InSighti pardal aga ka teisi instrumente, mis Marsi sisemust paremini mõista aitavad. Näiteks oli maanduriga kaasas soojusvoosond HP3, mis üritas planeedi pinda tungida, kuid ebaõnnestus. Hetkel on Maal olevad teadlased loomas sondi koopiat, et probleem tuvastada ja lahendada.