"See võib olla lõpp. Kui see on lõpp, siis üldine tunne missiooni suhtes on siiski positiivne. Päris ausalt kohe," ütles Steven W. Squyres, üks missiooni eest vastutavatest teadlastest.

Jutt lõpust ei ole üle pingutatud - 2004. aastast Marsil olev kulgur pole pärast planeedi pinda räsinud tohutut tolmutormi siiani teadlaste kontaktisoovidele vastanud. Arvatakse, et kulguri päikesepaneelid on tolmuga kaetud ning seetõttu ei tooda need elektrit. Loodeti, et tormi möödudes puhuvad tuuled paneelid puhtaks ning kulgur ärkab uuesti ellu. Seda pole aga siiani juhtunud.

Eelmisel reedel teatas NASA, et hakkab proovima uusi käske, mis eeldavad, et kulgur on küll töökorras, kuid sellel esineb probleeme hoopis raadiosüsteemide või sisemise kellaga. Samas ei ole lootused liialt kõrgel.

"Jaanuarikuu lõppedes saab läbi ka tuuline hooaeg, mis paneelid puhtaks teha võiks," ütles projektiga seotud John L. Callas. Pärast tuulist hooaega pressib aga peale Marsi talv, mille madalad temperatuurid tooks eelduste kohaselt ilma toimiva soojenduseta kulguri elektroonikale kindla hävingu. Kui enne seda kulguriga ühendust ei saada, on lõpp päriselt käes.

Callase sõnul pole USA valitsusasutuste tööseisaku tõttu aga siiani NASA peakorteriga kulguri tuleviku üle arutatud. Missiooni jätkamise üle otsustab nimelt NASA teadusosakonna asejuht Thomas Zurbuchen. "Nii kaua kuni ta pole meil lõpetada palunud, üritame me jätkuvalt edasi," ütles Callas.

Alates eelmise aasta juunikuust on üritatud Opportunityga ühendust saada üle 600 korra, kulguri hodomeetrinäitaja on aga jätkuvalt samaks jäänud, kokku on punase planeedi pinnal läbitud 45,16 kilomeetrit.