2018. aastal planeedi pinnale läkitatud robotsüsteem kasutab erinevaid teadusinstrumente, et mõõta Marsi magnetväljasid, marsivärinaid ning planeedi temperatuuri. Mõistatuslikud öösiti ilmnevad magnetimpulsid on aga praegustest leidudest kõige huvitavam, kirjutab ajakiri National Geographic.

Lisaks impulssidele on InSighti teadustöö aidanud ka välja selgitada, et Marsi pind on magnetiliselt oluliselt aktiivsem kui siiani arvati. Peale selle leiti, et umbes aktiivse pinna all on ka seninägematu umbes 5 kilomeetri paksune suurepäraselt elektrit juhtiv kiht. Kuigi kinnitus hetkel puudub, arvavad teadlased, et tegemist võib olla veega.

Teiste teadlaste sõnul võib väga võimalik olla, et Marsi pinna all vesi tõepoolest eksisteerib. Kuna ka Maal on suur osa vett põhjaveena pinna all, ei ole selles suhtes tegemist millegi erilisega. Küll aga võib vedela vee päriselt avastamine viidata sellele, et Marsil võis kunagi olla elu või on see seal praegugi.

Kas vana või noor magnetväli?

Mis puudutab Marsi magnetvälja, siis varasemad uuringud näitavad, et Marsi pinna magnetväli on umbes kümme korda suurem kui Maal, mis omakorda viitab, et kunagi võis planeedil olla kogu planeeti hõlmav väli. InSighti uuringud olid aga täpsemad ning näitasid, et tegelikult on Marsi pinna magnetväli ka hetkel veel 20 korda aktiivsem kui Maal.

Kuigi hetkel on teada, et suure tõenäosusega oli kogu Marssi hõlmava magnetvälja kadumise taga planeedi välimise tuuma tardumine, ütlevad teadlased, et InSightilt pärinevad andmed võimaldavad täpsemalt hinnata, millal see kadumine lõpuks toimus. Kui magnetilisus pärineb pinna lähedal asuvatest noorematest kivimitest, võib see näidata, et magnetväli kaitses punast planeeti kauem, kui me siiani arvanud oleme.

Saladuslikud pursked

Kuigi ka Maal võib magnetväljaanomaaliaid näiteks atmosfäärimuutuste ja päikesetuule mõjul ette tulla, on Marsil täheldatud ajaliselt ühes aknas toimuvad magnetimpulsid seninägematud. Teadlased arvavad, et nende taga on päikesetuulte ning Marsi magnetvälja omavaheline käitumine.

Igal keskööl läbib selle päikesetuulte mõjul tekkiv magnetiline saba Marsi ekvaatorit, mille ligidal InSight asub. See saba võib aga kokku puutuda planeedi pinna magnetväljaga ning nende koosmõjul tekibki täheldatud magnetimpulss. Teooria kinnitamiseks on aga teadlastel plaan vaadelda InSighti ülaltpoolt Marsi orbiidil olevate vaatlusseadmetega.