Uus relv Ameerikas loodud rahvusvahelise UFO-uurimisvõrgustiku MUFON (ingl Mutual UFO Network) arsenalis peaks aitamata n-ö demüstifitseerida salapära, mis kaasneb paljude taevassevahtijate tõlgendustega, nagu sööstleksid Maa õhuruumis ringi mingisugused maavälised sissetungijad. Omaette küsimus on, kas video- ja telefonikaamerate, iPhone’i rakenduste, Twitteri ja muude kõikjaldaste tehnikate ajastul on neist vahenditest UFO-de “imelikkuseteguri” klassifitseerimisel pigem abi või on need hoopis takistuseks.

MUFON-i uue andmbaasi koostamise kava eesmärgiks on edendada nii rühmituse teadusuuringuliseid kui ka kodanikualgatuslikke vaatluspüüdluseid.

Organisatsiooni missiooniks on UFO-de teaduslik uurimine inimkonna huvides, märkis California osariigis Newport Beachi linnas peakorterit pidava MUFON-i tegevdirektor Jan Harzan, lisades, et selleks, et taoline teaduslik otsiskelu saaks kujuneda edukaks, on vaja vaatlusandmete, eksperimentide ja mõõtmiste abil süstemaatiliselt uurida loodust ja füüsilise universumi omadusi.

2006. aastal asutatud MUFON-i andmebaasisüsteemi on nüüdseks sisestatud ligi 70 000 väidetavat UFO-juhtumit, millest olid teada andnud tavakodanikud ja mida olid uurinud MUFON-i sertifitseerinud väliuurijad.

“MUFON-ile laekub iga kuu 500 kuni 1000 aruannet UFO-vaatlustest kogu maailmas,” märkis Harzan. “Need aruanded pärinevad mitmest usaldusväärsest allikast, näiteks reisilennukite pilootidelt, sõjaväelastelt, endistelt luureohvitseridelt, arstidelt ja juristidelt, aga ka tavakodanikelt.” Mitmetele üksikasjalistele kirjeldustele on lisatud ka fotosid ja videosalvestisi.

Need andmed talletatakse MUFON-i andmebaasis, tehakse ka avalikkusele kättesaadavaks ja neid kasutatakse teaduslikuks analüüsimiseks, ütles Harzan. Eesmärgiks on katalogiseerida mitmesuguste UFO-vaatlusaruannete, sh ajakirjanduses avaldatud kirjelduste, fotode ja videoülesvõtete sellised üksikasjad nagu vaadeldud objektide suurus, kuju, värvus ja aerodünaamilised karakteristikud ning vaatluse kuupäev ja sündmuskoht.

Seejärel saavad uurijad kõiki neid karakteristikuid kombineerides tuvastada sügavamaid korrelatsioone ja sõeluda välja uut informatsiooni, mis võib viia murranguliste avastusteni.