Pensionil professor Daniel Whitmire arvab oma uurimuses, mis avaldati ajakirjas Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, et täpsemalt on väljasuremiste taga seni veel avastamata üheksas planeet meie oma päikesesüsteemis. See müstiline planeet võib põhjustada regulaarseid komeedisadusid, mille tulemusena hulk sabatähti Päikesesüsteemi keskmesse lendavad ja seal paksu pahandust põhjustavad.

See, et massilised liikide väljasuremised Maal on regulaarsed, avastati aastal 1984. Need toimuvad iga 27 miljoni aasta tagant ning selline korrapära ulatub enam kui 500 miljoni aasta taha.
Mitmed teadlased on pakkunud, et põhjus peab olema maaväline. Kõige kuulsam teooriaist on Nemesise-teooria, mille järgi on Päikesel punane või pruun kääbuskaaslane, mis tiirleb ümber Päikese kusagil umbes pooleteist valgusaasta kaugusel teisel pool Oorti pilve. Aga seda tähte pole kusagilt leitud.

Üheksanda planeedi ehk planeet Xi teooria käidi välja juba aastal 1985. Selle järgi on planeet Xi orbiit pisut kaldus. Seetõttu liigub see iga 27 miljoni aasta tagant läbi Kuiperi vöö ning paiskab sealt komeedid teele Päikesesüsteemi keskpunkti poole.

Nüüd aga on olnud võimalik seda ideed täpsustada tänu sellele, et nii Kuiperi vöös kui Oorti pilves on avastatud suuri taevakehi. Nende kehade periheel (Päikesele lähim punkt) on üksteisega väga sarnane. Seetõttu arvatakse, et need kehad on mõjutatud ühest ja sestsamast müstilisest üheksandast planeedist ja see oma ebakorrapärase orbiidiga ongi ka meie Maad regulaarselt komeetidega pommitanud.