20meetrise läbimõõduga teleskoobist MOIRE (Membrane Optical Imager for Real-Time Exploitation ehk reaalajas kasutatav membraanoptiline kuvamisseade) tuleb aegade suurim teleskoop. Sellega näeks Maast 36 000 km kauguselt isegi väljas olevat koera, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Teleskoobis MOIRE on peeglite traditsiooniline klaas asendatud plastiga. Teleskoobi optikaseadmed valmistatakse plastmembraanist, mis on sama õhuke kui toidukile ja peaaegu sama läbipaistev kui klaas.

Kokkuvolditav membraan toimib valgust fokuseeriva Fresneli läätsena, mitte ei peegelda ega murra seda nagu tavaline teleskoop.

Vahetades traditsioonilised materjalid kerge plasti vastu, pääseb MOIRE ühest probleemist: klaas on raske ja seepärast on suured traditsioonilised teleskoobid kallid ning neid on tülikas raketiga orbiidile saata.

Tegelikult polegi piisavalt suuri rakette, millega saata üles suuremaid peegelteleskoope. Kui MOIRE ehitatakse aga plastist, väheneb selle mass ühe seitsmendikuni.

Teleskoop hakkama jälgima Maad reaalajas. Oma geostatsionaarsest asukohast suudab see silma peal hoida enam kui 40 protsendil maakerast ja seda ühemeetrise eraldusvõimega.

Teleskoop teeb ka videoülesvõtteid kiirusega üks pilt sekundis. Pikemas perspektiivis võib tehnoloogiat kasutada veelgi suuremate teleskoopide saatmiseks avastusreisidele Universumisse.