„Eesti on tänaseks juba neli aastat olnud Euroopa kosmoseagentuuri täisliige ja see on andnud meile teadmisi ja kogemusi kosmosevaldkonnas oma ettevõtlusele õige niši leidmiseks. Üheks oluliseks sammuks on ka ESTHubi ehk Eesti satelliidiandmete keskuse loomine maikuus, mis aitab kosmoseandmeid kasutavatel ettevõtetel tööks vajalikke andmemahte kiiremini kätte saada. Kosmosest kogutav info aitab luua ettevõtjatel teenuseid, mis muudavad meie elu ohutumaks, aitavad säästa loodust või panna paika täpse saagikoristusaja,“ märkis minister Kingo.

Euroopa kosmoseagentuuriga (ESA) liitumine on loonud Eesti ettevõtetele hulgaliselt võimalusi osaleda kõrgtehnoloogilises arendustöös, siseneda kõrgtehnoloogilistesse tarneahelatesse, leida uusi koostööpartnereid, saada ligipääs maailma tipptasemel teadus- ja tehnoloogiaalasele ekspertiisile, kaasata välisinvesteeringuid ning panustada kõrgtehnoloogilisse eksporti.

Heaks näiteks on Eestis loodud, Euroopa liidu maakaugseire avaandmetel baseeruv varajase hoiatuse süsteem, mis suudab tuvastada suurte infrastruktuuride, näiteks sillad, torujuhtmed, sadama- ja kaevandusalad ning suurhooned, nihkumise või vajumise kuni ühe millimeetri täpsusega.

„Enamus meist on kosmoseandmetel põhinevat e-teenuste tarbijaks ilma seda igapäevaselt teadvustamata – olgu siis GPS-navigatsiooni kasutades või ilmaennustust jälgides,“ sõnas minister.

Ministri sõnul on Eestile kosmosevaldkonnas oluline ka küberkaitsega seotud teemad. „Küberkaitse on meie jaoks tõsine prioriteet ning selle kõrge taseme järgi tuntakse Eestit maailmas hästi. Kindlasti on see üheks arendamist väärivaks koostöösuunaks Eesti ettevõtete ja Euroopa Kosmoseagentuuri vahel. Aina kasvav kosmose infrastruktuur ja teenused on üha suuremas sõltuvuses tarkvara turvalisusest, Eesti ettevõtetel on olemas kompetents nende probleemide lahendamiseks,“ selgitas minister Kingo.

Tõraveres kohtus Kingo ka Eesti tudengisatelliidi ehitajatega Tallinna Tehnikaülikoolist ja Eesti Tudengisatelliidi Sihtasutusest.

Järgmised kaks Eesti satelliiti lendavad kosmosesse 2019. aasta juulis ja septembris. „Tudengisatelliidi projektid on olulised, et inspireerida Eesti noori tehnikateaduste valdkonda õppima ja tagada järelkasvu Eesti tehnoloogiasektorile. Hoiame pöialt juba sel suvel aastal orbiidile lendavatele „Koidule“ ja Hämarikule“,“ lausus minister Kingo.

Majandus-ja Kommunikatsiooniministeerium valmistab hetkel ette Eesti kosmoseprogrammi aastateks 2020 - 2027, mille eesmärk on võimaldada tehnoloogiapõhise ettevõtluse arengut Eestis, selle tulemusena suurendada toodete ja teenuste eksporti ning arendada haridust ja teadust.