Teadlased avastasid, et eksoplaneedil tähistusega HD 189733b puhuvad tuuled rohkem kui 20 kiiremini kui Maal.

Sealsed tuuled küündivad kiiruseni 8700 kilomeetrit tunnis — see on rohkem kui kaks kilomeetrit sekundis ja seitse korda kiirem helikiirusest.

Tegu on esimese korraga, mil Päikesesüsteemi-välise planeedi ilmasüsteemi on vahetult mõõdetud ja kaardistatud.

Inglismaal Coventrys tegutseva Warwicki ülikooli astronoomid, kes oma uurimuse tulemused ajakirjas The Astrophysical Journal Letters avaldasid, tuvastasid kõrge eraldusteravusega spektroskoopiliste vaatluste toel planeedi atmosfääri naatriumineelduvust.

Kuna mõned osad planeedi atmosfäärist liiguvad kas Maa poole või meist eemale, muudab Doppleri efekt nende lainepikkust, võimaldades niimoodi mõõta nende liikumiskiirust. Antud tehnikat võiks olla võimalik rakendada ka Maa-sarnaste planeetide otsimiseks.

“Oleme hirmus elevil, et avastasime meetodi kaugete planeetide ilmasüsteemide kaardistamiseks,” rõhutas Warwicki ülikooli astrofüüsika-töörühma liige ja uurimuse kaasautor Peter Wheatley. “Kui arendame tehnikat edasi, saame tuulehoovuseid uurida üha üksikasjalisemalt ja koostada ka väiksemate planeetide ilmakaarte. Lõpuks peaks see tehnika võimaldama meil visualiseerida Maa-laadsete planeetide ilmasüsteeme.”

Maast 63 valgusaasta taga asuv HD 189733b kujutab endast nn kuuma Jupiteri ja asub oma tähele rohkem kui 30 korda lähemal kui Maa Päikesele ning teeb ümber tähe täistiiru iga 2,2 päeva tagant.