ESA Gaia missiooniga on suudetud Linnutee pea 1,7 miljardit tähte ära kaardistada. Senisest suurima tähtedearvuga andmestik, mis moodustab omamoodi 3D mudeli meie galaktikast, näitab varasemast täpsemalt tähtede asukohta, värvust, kaugust teistest ja liikumist.

Lisaks on täpsed andmed meie Päikesesüsteemi ja kogu Linnutee asteroididest.

See enneolematu info, mis on kogutud vahemikus 25. juuli 2014 kuni 23. mai 2016 annab edasi detaile meie galaktika tähtedepopulatsioonist ja sellest, kuidas tähed liiguvad ning sellest saab edasi uurida Linnutee tekkimise ja arengu kulgu.

"Gaia kogutud andmed panevad meid astronoomia põhialuseid ümber mõtestama," ütles ESA teadusdirektor Günther Hasinger ametlikus sõnavõtus.

"Kogutud andmestik on väga rikkalik ning me usume, et sellest saab astronoomilise revolutsiooni algus, mis muudab meie arusaamu Linnuteest," sõnas Gaia projekti juht Uwe Lammers AFP-le.

Gaia kosmoseobservatoorium saadeti teele 2013. aasta lõpus ja selle ülesandeks saigi mõõta väga täpselt meie galaktika tähtede asukohta, et astronoomid saaksid koostada Linnutee täpse kolmemõõtmelise kaardi.

Gaia tööajaks planeeriti viis aastat, mille jooksul see ühtesid ja samu tähti erinevate nurkade alt kaardistas ja tähtede kauguse, liikumissuuna ja -kiiruse kohta andmeid kogus. Gaia kogus 100 000 tähe andmeid minutis, tehes umbes 500 miljonit mõõtmist päevas.

Esimese kogutud andmestiku saatis Gaia tagasi Maale 2016. aastal, nüüdne uuendatud info on märksa täpsem. Erinevusi võib vaadata siit: