„Märkige see päev kalendris ära! 20. aprillil on öötaevasse vaadates võimalik nautida haruldast vaatepilti. Uraani ja Kuu vaheliste väga ebatõenäoliste vastastikmõjude tõttu värvub Kuu rohekaks!“ Umbes sellised üleskutsed levivad suhtlusvõrkudes kulutulena. Kahjuks ei rajane need terakeselgi tõel, nendib tehnika- ja teadusuudiste portaal CNET.

Veidrate ja tavatute kuulujuttude kummutamisele pühendunud veebileht Snopes jõudis väite jälgi ajades aprilli alul nüüdseks kustutatud Facebooki-postituseni 25. märtsist, mis sisaldas pildiredaktoriga roheliseks toonitud fotot Kuust ja sõnumit: „29. mai, 2016. Esimest korda pärast aastat 1847 paistab Kuu rohelisena.“

Jutud rohelisest Kuust on kiiresti levinud Twitteri ja Facebooki vahendusel. Edastamise käigus on algses postituses mainitud kuupäev — tõenäoliselt seose tõttu kanepitarvitajate mitteametliku rahvusvahelise pidupäevaga — moondunud 20. aprilliks. Mõned rohelise Kuu pildi jagajad on ka väitnud, et viimati täheldati haruldast nähtust 420 aastat tagasi - ka see viitab samale numbriühendile.

Algne postitus sisaldas põhjalikku kirjeldust sellest, kuidas planeet Uraan Kuule erakordselt lähedale satub, mis lisas väitele täpselt parasjagu teaduslikku „tõsiseltvõetavust“, et muuta nali usutavaks inimeste jaoks, kes soovivad, et see tõele vastaks.

Jäähiiule Uraanile annab sinkjasrohelise värvuse metaan planeedi atmosfääris, kuid meie Kuu nähtavat värvust ei saa see kuidagi mõjutada.

Kui keeruline on aga võltsida rohelist fotot Kuust? Google’i rakenduse Picasa abil võttis NASA kodulehel leiduvale kosmoselaeva Apollo 11 lennu käigus tehtud ülesvõttele Kuust rohelise tooni lisamine aega umbes kolm sekundit. Roheline jume sobib meie looduslikule kaaslasele hästi!

Mõistagi pole tegu esimese pentsiku kosmose-teemalise väitega, mis internetis oma elu elama on hakanud. Mullu pidas NASA vajalikuks avalikult rahvale kinnitada, et 2015. aasta septembris pole Maa pihta lendamas ühtegi „maailmalõpu-asteroidi“. Nagu kinnitab asjaolu, et oleme jätkuvalt elus, oli NASA-l õigus.

Rohelise Kuu kuulujutt ei külva samasugust hirmu kui jutud viimsepäeva-asteroididest, kuid selle levik tõstab samamoodi esile vajadust mitte uskuda kõike, mida internetis kirjutatakse.