HP3 nime kandev sond jäi kinni juba selle aasta veebruaris ega suutnud oma korpusest täielikult välja tungida. Märtsis saadi see küll lõpuks ümbrisest välja, kuid arvati, et sond põrkas vastu kivi ning jäi seetõttu kinni.

Viie meetri sügavusele kaevuma pidanud sond ongi praegu kinni olnud ning NASA ja Saksamaa Aerokosmose Keskuse (DLR) teadlased on välja üritanud mõelda, kuidas sond kaevuma saada. Augustis näiteks üritati InSight maanduri abiga pinnast tihendada, et sondil oleks võimalik kaevuda.

Ka nüüd progressi kaasa toonud lahendus on sarnane. InSight kasutas oma robotkätt, et sondi asukoha peale suruda ning tänu sellele on HP3 praeguseks suutnud kaevuda enam kui 3 sentimeetrit, kirjutas DLR oma Twitteri kontol, lisades juurde ka GIF-i Marsi pinnale suruvast maandurist.

Teadlaste sõnul näitab see, et sond ei põrganud tõenäoliselt vastu kivi, vaid oli lihtsalt haarde kaotanud. Seda, kas see teooria ka päriselt tõele vastab, näitab tulevik. Kui sond on võimeline veel kaevuma, on kõik hästi, kui mitte, siis on vaja probleemi edasi uurida.

Lisaks HP3 soojusvoosondile on maanduri pardal SEIS nime kandev seismomeeter ning RISE-nimeline seadeldis, mis mõõdab Marsi pöörlemist ning selle pinnanäitajaid - koore paksust, tuuma tihedust ja teisi koostist puudutavaid andmeid. Näiteks on missiooni käigus registreeritud juba hulgaliselt marsivärinaid, mida saad kuulata SIIT.

Insight maandur alustas oma teekonda Marsile eelmise aasta 5. mail ning maandus seal edukalt eelmise aasta novembris. InSighti missiooni kogumaksumus on hinnanguliselt üks miljard USA dollarit.