Stratolaunch Systems loodab hiidlennuki abil inimesi ja seadmeid senisest odavamalt kosmosesse viia, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

Traditsiooniline raketistart on kallis, peamiselt suure kütusehulga tõttu. Lisaks võib kosmoserakett maapinna lähedal tuule- ja ilmastikuolude tõttu kergesti kursist kõrvale kalduda.

Seepärast on maailma parimad lennuinsenerid ja raketiteadlased juba mitu aastat suure saladuskatte all arendanud kandelennukit.

Stratolaunchi kandelennuki loojate arvates saavad nad hakata kosmosereise pakkuma tunduvalt odavamalt kui ettevõte Space Adventures, mis saadab praegu eraisikuid kosmosesse umbes 20 miljoni euro eest.

Tehniliste lahenduste eest vastutab legendaarne lennundusinsener Burt Rutan, projekti finantseerib miljardär Paul Allen, kes on ka Microsofti kontserni kaasasutaja.

Stratolaunchi võib pidada maailma suurimaks lennukiks. Tiibade siruulatus on 116 meetrit, mida on umbes 50 meetrit rohkem kui tänapäeva suurimatel lennukitel.

Õhusõiduk kaalub umbes 540 tonni ning vajab õhkutõusmiseks ligi nelja kilomeetri pikkust stardirada.

Lennuki kokkupanemiseks kasutati kahte Boeing 747-400 reaktiivlennukit.

Üheksa kilomeetri kõrgusel suunab lennuk oma nina kosmosesse ja vabastab kosmosekapslit vedava raketi, mis jätkab oma teekonda. Selleks, et mitte jääda raketi tulesabasse, peab hiidlennuk endiselt trajektoorilt kiiresti kõrvale pöörama.