Aeg sunnib takka, kuid nüüd on kosmoseettevõte SpaceX pannud lauale ka konkreetse lubaduse. Mehitamata kosmoselaev Red Dragon peaks alustama Marsi suunas lendu just 2018. aasta mais, mitte kaks või enam aastat pärast seda.

Ilmneb, et Elon Muski juhitud kosmosefirma jaoks oli murrangulise tähtsusega just õnnestunud kosmoseraketi maandumine ujuvale alusele Atlandi ookeanis, kui see eesmärk on täitunud, saab SpaceX tõesti keskendudagi oma Marsi-projektile. Igatahes teatati sellest Twitteri-säutsuga.

Varem on Marsi-lendudega seoses räägitud kosmoselaevast Red Dragon, kuid nüüd kasutas Musk pigem nimetust Dragon 2. See kosmoselaev peaks olema võimeline maanduma ükspuha millisele taevakehale Päikesesüsteemis. Kuid kuna tegemist on vaid maasturisuuruse kosmoselaevaga, on ilmne, et inimesi suudaks see toimetada äärmisel juhul Kuule ja tagasi. Mehitatud lend marsile sellega veel võimalik ei ole.

Küll võib ehk hollandlaste eriprojekt Mars One kergendatult hingata, hetke edukaim kosmosevaldkonna erafirma on võtnud Marsile lendamise juba oma plaanidesse sisse. Inimeste koloonia rajamine Marsile paistab järjest võimalikum olevat.

Nagu Space.com märgib, peaks SpaceX-i otsus Marsi-lendu ette valmistada aitama selle tulevastes Marsi-plaanides ka NASA-t. NASA on selgelt ka SpaceX-i kavadesse nõuandjana kaasatud. Varem on Musk Marsi-lendude suhtes olnud vägagi napisõnaline, aga selget programmi kavatseb ta tutvustada juba septembris.

Falcon Heavy-rakett, mis peaks Dragon 2 teele saatma, on seni alles arendamisel, aga see peaks suutma kosmosesse viia kuni 53-tonnist lasti, samas võimaldama ka maanduda marsil ilma langevarjusid või muid aewrodünaamilisi pidurdajaid kasutamata.

Praegu sõidavad Marsil ringi kaks NASA kulgurit, Opportunity ja Curiosity, orbiidil töötavad India satelliit Mars Orbiter Mission ehk Mangalyaan; NASA satelliidid 2001 Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter ja MAVEN, ning eurooplaste satelliit Mars Express. Praegu on Marsile teel eurooplaste ja venelaste satelliit ExoMars Trace Gas Orbiter koos maanduriga Schiaparelli.

2018. aasta plaanides on veel NASA maandur InSight koos kahe sondiga (mille start sel aastal ei õnnestunud), eurooplaste-venelaste Exomarsi maandur ja kulgur, nüüd siis ka SpaceX-i kosmoselaev. 2020. aasta plaanides on järgmine NASA kulgur, aga ka ühendemiraatide ja hiinlaste Marsi-kosmoseaparaadid. Hollandlaste Mars One-koloniseerimiskavad on aga ilmselgelt venima jäänud.