Tähelepanelikel kodanikel on õnnestunud koguda küllaldaselt pildimaterjali selle sigaduse toimumise tõestuseks. Piloot ja lennukoolitaja Toomas Uibo võttis ette viimase aja kõige populaarsemad fotosüüdistused, analüüsis neid põhjalikult ning teeb tulemused siinkohal teatavaks. Tõde võib olla šokeeriv, seega nõrganärvilistel palume edasi mitte lugeda.

Ürginimene teadis kaljukindlalt, et äike tekib siis – ja ainult siis – kui taevased väed tema peale vihastavad. Teistmoodi polnud see ju üldse võimalik. Selle asjaga nalja ei tehtud, ja kes näis Suure Jõu viha tekkimises süüdi, see ka tihti peajagu lühemaks sai. Kui Sina tahad olla ürginimesest targem, loe Acceleristat ja tunne rõõmu, et tead rohkem kui mõni teine.

Interneti sisu on nagu inimkonna süljetops. Sinna visatakse kõik mis keelel ja meelel. Endiselt on aga kirjutatud sõnal mingi nähtamatu, müstiline jõud, mis paneb meid uskuma kõige veidramaid asju. Ennevanasti oskasid kirjutada ainult targad mehed, ja see mida nad kirja panid oli kirjutamist väärt.

Tänaseks on moodsast maailmast kirjaoskamatus välja juuritud ja lugeja kriitiline mõtlemine tõsiselt proovile pandud. Kõik kes lauset moodustada suudavad ja enam-vähem arusaadavalt end väljendada oskavad, tihti oma mõttetera ka internetti üles laevad.

Vastuvõtjate kriitikameele ebaühtlast taset võib väga selgelt näha Facebooki sõprade seas. Kui ikka midagi kirja on pandud, ju siis see ka tõde on ning väärib jagamist. Õnneks on võimalik sellest süljetopsist leida ka alternatiivseid infoallikaid, mis annavad hea võimaluse oma arvamust erinevatest nähtustest ja sündmustest peenhäälestada.

Üks viis kirjasõnas sündmusi tekitada ja tõde kuulutada, on need välja mõelda. Sellist meetodit kasutavad paljud internetiavaruste portaalid ja väljaanded. Mõned neist näevad välja kui soliidsed uudistelehed, kuid sisu toodetakse tihti mingi muu, suurema sündmuse eesmärgil (klikid, raha, propaganda, hirmutamine, mõjutamine jne.).

Chemtrailsi kogukond tundub mulle kui ususekt. Nad ei tee kellelegi liiga, ajavad oma asja ja teenivad oma usku. Nad on veendunud, et lennunduses eksisteerib globaalne vandenõu, mille tulemusena piserdatakse kõikidest õhusõidukitest, meie peale rahustavat ainet.

Ilmekaks tõestuseks olevat valged jutid lennukite taga. See aine pidavat meid taltsaks tegema ning tagatipuks valimiskastide juures meie otsuseid mõjutama. Öeldakse, et mida suurem on vale, seda lihtsam on inimestel seda uskuda. Nii, et milleks siis end tõde kuulutades tagasi hoida?

Accelerista toimetaja saatis mulle lingi hulga piltidega, kus aktiivne kogukond paljastab sellesinase vandenõu. Samasugust tehnikat fotode näol kasutatakse tihti ka päevauudistega manipuleerimisel. Pilt ütleb ju rohkem kui tuhat sõna; ja kui sinna lisada veel kontekstiväline selgitus, muutub kõik justkui veelgi usutavamaks.

Lennundusega kursis olevale inimesele on paljud asjad ilmselged, kuid ka nemad võivad mõne foto lahtiseletamisega hätta jääda. Eks teadust tehakse väga erineval moel; ja reisilennuki piloot ei peagi teadma mida mõnele ekperimentaallennukile külge riputatakse. Proovin nendele piltidele omad selgitused anda. Usu või ära usu! Ise tead, millega riskid.