Igal lapsevanemal või lapsega koos reisival täiskasvanul tuleb meeles pidada, et väikese inimese heaolu eest ei vastuta lennuki personal ega kaasreisijad. Iga lennureisija kohustus on jälgida, et tema asjad, lapsed, meeleolu jms ei häiriks kaasreisijaid. Lennuki sõitjateruumis on enamasti üpris kitsas, lennureis on mitmes mõttes ebamugav kõigi jaoks, seega austust kaasreisijate vastu!

ETTEVALMISTUS Võta väikelapse jaoks kaasa meisterdamisvahendeid, joonistusplokk ja -pliiatsid, mõni jõnglasele armas mänguasi, kaelapadi ja tekike, või midagi, mis võimaldaks väikesel inimesel end unele sättida. Oluline, et lapsel ei hakkaks reisi ajal igav, ja ta liiga ära ei väsiks. Sest kui nii juhtub, on tulemuseks jonn ja nutujoru. See omakorda võib lähemad kaasreisijad kurjameelseks muuta.

Sülelapsega reisimine erineb mudilasega lendamisest: enamasti on sülelaps ema või isaga samal kohal, n-ö tasuta reisija ning tema eest hoolitsemine toimub nii, nagu sa seda koduski teeksid.

Imetaval emal tasuks enne lendu reisipersonaliga läbi rääkida, kus on kõige mugavam last toita – suures lennukis on mõnikord selleks olemas eraldi mugav ruum. Kui pead last imetama oma kohal, taga endale ja tillukesele ilmakodanikule privaatsus. Netist võib leida nn. reisilina, millega end kaasreisijatest mõnusalt eraldada.

Kui lennureis koos lapsega pole su elu tavapärane osa, siis võid helistada/kirjutada ka oma reisibüroole või lennufirmale ning järgi uurida, millised on nende soovitused lapsega reisimisel. Lennuprofessionaalide suur kogemus on abiks muretsemise ja mõttetute pingete mahavõtmisel, kohe päris kindlasti!

Lastega peredele suunatud teenused ja piirangud on enamasti lennufirmadel ühesugused. Näiteks Finnairi lendudel võivad oma kohal istuvad lapsed kaasa võtta sama palju pagasit kui täiskasvanud. Reisipagasile lisaks võib kaasas olla kokkupandav lapsevanker ja turvahäll.

LENNUKISSE SISENEMINE Lennujaama tasub tulla aegsasti ja chek-in‘i jaoks on hea võtta piisavalt aega. Lastega pered pääsevad tavaliselt lennukisse esimestena. Sellega kindlustatakse, et lapsed saavad rahulikult oma kohtadele minna.

Väravapersonal kutsub lastega pered esimesena lennukisse, et nad pääseksid istuma enne kui ärireisijad, kellel on kiire ning ka ülejäänud reisijad saaksid rahulikult oma kohtadele minna. Nii pole ohtu, et lapsed, kes lõputult toimuva üle imestavad, jääksid kiirustavatele täiskasvanutele jalgu. Kui lapsed saavad esimesena kohtadele, on neil põnevust ja vaatamist rohkem ja aega eelseisvaga kohaneda.

TEGEVUSED LENNU AJAL Enamasti pakuvad lennufirmad lastele pikematel lendudel mingit tegevust – tuuakse joonistustarbed, pehme loomake või antakse kätte nuhvel, millest multikaid vaadata.