Lennuhirm ehk lennuärevus on üks levinumaid foobiaid. Ameerika Ühendriikides läbi viidud uuring näitab, et kuni viiendik täiskasvanutest kannatab tugeva lennuärevuse all, vältides võimalusel lendamist ning sajast lendajast kuraditosin tunneb lennukis olles hirmu.

Lennukoolitajate praktika ütleb, et tegelikkus on veelgi karmim: iga neljas inimene jätab lennuärevuse tõttu reisimata. Lihtsustatult on lennuhirm teadmatuse ja valeteadmiste segunemine – inimene ei oska täpselt selgitada, mida ta kardab ning eelistab toetuda levinud müütidele, mida muuhulgas võimendavad katastroofifilmid.

Teadlased on välja toonud huvitava fakti, et lennuhirmu esineb naistel kaks korda rohkem kui meestel ning oluline näitaja on ka haridustase. Samas võib lennuärevus tabada ka kogenud lendajat, näiteks pärast ebameeldivat lendu.

MIDA KEEGI KARDAB

  • 73% turbulentsi: lennuk läheb õhus lennates katki
  • 62% halba ilma: lennuk satub tormi kätte ja kukub alla
  • 36% lennukil on maa peal rikked, mida ei üles ei leita
  • 36% öösel pimedas lendamist
  • 33% üle vee lendamist
  • Allikas: SOAR uuring

Toomas Uibo ütleb, et nii palju kui on inimesi, on ka erinevat lennuhirmu ning soovitab kõigil lennuärevikel asjaga tegeleda ja mitte jätta elu rumala kartuse pärast elamata:

“Kõige tähtsam on eluga lennujaama jõuda – vaadake, mis meil liikluses toimub! Kui te lennukisse jõuate, siis olete juba kindlates kätes. Lennuk on seni kõige turvalisem liiklusvahend peale lifti, mille inimene on suutnud välja mõelda.”