Pluuto üks olulisemaid kaitsjaid Alan Stern debateerib nimelt IAU endise juhi Ron Ekersiga. Nagu öeldud, oli just IAU see ühing, mis planeedi definitsiooni paika pani ning seega Pluuto hoopis kääbusplaneetide sekka määras.

Stern, kes on üks NASA avastussondiga New Horizons tegelejatest (mis on muuhulgas käimas avastamas ka Pluutot), on IAU otsust kritiseerinud. "Planeedi mõiste defineerimine oli tõsiselt vigane ning sellele on tähelepanu juhtinud isegi need, kellele see otsus vastuvõetav oli," kirjutas Stern The Washington Posti juhtkirjas alles eelmisel aastal.

Pluutolt võeti planeedi staatus 2006. aastal. Selle põhjusena tuuakse tihti välja 2005. aastal Päikesesüsteemi äärealadelt avastatud nn kümnes planeet Eris. Pärast Erise avastamist hakkasid teadlased Neptuunist kaugemal tuvastama teisigi Pluutole sarnaseid ning isegi sellest suuremaid kehasid - nii jäigi sisuliselt kaks võimalust, kas anda kõikidele nendele kehadele samuti planeedi staatus või jätta Pluuto sellest ilma.

2006. aastal otsustatigi viimast - Prahas toimunud konverentsil pandi paika planeetide hulka kuulumise kriteeriumid, mida oli kokku kolm: iga planeet peab tiirlema Päikese ümber, peab olema gravitatsiooni poolt ümaraks vormitud ning peab olema orbiidi puhastanud teistest taevakehadest.

Just viimasele tingimusele Pluuto ei vasta - selle orbiidil on mitmeid väiksemaid jäiseid kehasid ning nii saigi sellest uue definitsiooni kohaselt hoopis kääbusplaneet. Pluuto fännid pole loomulikult sellise definitsiooniga rahul ning on nimetanud seda vägisi otsitud põhjuseks, et Pluuto planeetide seast välja arvata. Sama on väitnud ka Stern.

Täna öösel satuvad kaks vastast omavahel kokku ning hakkavad arutama selle üle kas ja miks peaks või ei peaks Pluuto planeet olema. Arutelule eelnevalt on juba välja pakutud ka uus planeedidefinitsioon, nn geofüüsikaline definitsioon, mille kohaselt on planeet "tähest väiksema massiga keha, milles ei ole kunagi toimunud tuumasünteesi ning millel on piisav gravitatsioon, et omada sfäärilist keha, mida on võimalik väljendada kolmemõõtmelise ellipsoidina, olenemata selle orbiidi parameetritest".