ELUS! ALIVE! Saime esimese signaali tagasi. Satelliit on hea tervis juures, patareid täielikult laetud, said nad kell 10.11 Facebookis teatada.

Paraku, tuli kohe juba järgmine hoiatus võimaliku kokkupõrkeohu kohta, ülehomme 4. augustil kell 8.35 lendab oletatavasti 900 meetri kauguselt EstCube-1 satelliidist mööda ühe Vene kanderaketi tükk, teatati USA ühendatud kosmoseoperatsioonide keskusest. See on aga juba 30 korda suurem tükk, kui see, mis täna meie satelliidist möödus.

Ka suvel on EstCube-1 testimisega Tartu observatooriumis tööl 20 üliõpilast, kuna iga tükk ja plaat selle pardal võrdub inseneri doktoritöö mahuga. Kaamera alamsüsteem, mis tegelikult oli mõeldud vaid päikesepurje traadi jälgimiseks, on teinud isegi paremaid pilte Maast kui mitmed planeedi jälgimise satelliidid, ütleb tudengisatelliidi projekti juht Mart Noorma.

EstCube-1 tehtud foto Maast

Pekka Janhuse kavandatud päikesepurje testimiseni jõutakse loodetavasti augusti lõpus, enne on vaja testida elektri alamsüsteeme, elektrimagnetite alamsüsteeme ja pöörlemise juhtimist.

Viimati märtsis lõhkus Hiina kosmoserelva katsetusel puruks lastud satelliidi tükk orbiidil oleva Vene satelliidi. Mais kaotasid sarnase kokkupõrke tõttu oma ainsa satelliidi Ecuadori teadlased.

Kosmoseprügi probleemi ulatusest