Kuud uuriva kosmosesondi LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) pardal olev vett ultraviolettvalguse abil otsiv instrument LAMP (Lyman Alpha Mapping Project) leidis, kuidas vesi mööda Kuud ringi liigub, vahendab Digital Trends.

Nimelt selgus, et vee hulk ja asukoht Kuul sõltub suuresti kellaajast ning Maa kaaslase pinnatemperatuurist. Keskpäeva paiku, mil temperatuur on kõrgem, vabanevad veemolekulid regoliidist ning otsivad endale kas uue, külmema asukoha või redutavad temperatuuri vähenemiseni Kuu atmosfääris. Nii võibki veesisaldus ühes piirkonnas aja jooksul muutuda.

"Tegemist on olulise leiuga," ütles LAMP instrumendi töörühma juht doktor Kurt Retherford. "Eriti on see oluline arvestades meie riigi plaani taas keskenduda Kuu avastamisele," ütles ta. Retherfordi sõnul muutsid nad hiljuti instrumendi mõõtmisviisi, tänu millele suudab LAMP edukamalt tuvastada, kus Kuu pinnal just veesisaldus suurem on ning kui palju seda mingis piirkonnas on.

Varasemalt arvati, et "ringi hüppavad" veemolekulid on anomaalia, kuid LAMP instrumendi abil kogutud andmed näitavad, et tegemist on Kuul täiesti tavalise nähtusega, mille abil vesi asukohta vahetab.

"Uurimistulemused võimaldavad meil paremini tundma õppida Kuu veetsüklit ning leida võimalusi vee rakendamiseks tulevaste Kuule suunduvate kosmosemissioonide tarbeks," ütles Planetary Science Institute'i teadlane Amanda Hendrix. Tema sõnul saaks Kuul olevat vett kasutada kütuse tootmiseks, kiirguskilpide loomiseks ning jahutus- ja küttesüsteemide tegemiseks. "Kui neid materjale pole vaja Maalt kosmosesse saata, teeb see tulevased kosmosemissioonid palju taskukohasemaks," ütles Hendrix.