See kerkib Šotimaale Sutherlandi A'Mhoine’i poolsaarele – eelnevalt kaaluti veel Prestwicki lennujaama piirkonda.

Miks just sinna? Piirkond on suhteliselt inimtühi, asulatest eraldatud ja Põhjamerele lähedal. See on saareriigis ka sobivaim paik rakettide vertikaalseks väljasaatmiseks.

Ühendkuningriigi kosmoseagentuur eraldab Šotimaa peamisele majandusarengu-agentuurile HIE-le vertikaalse stardipaiga väljaehitamiseks 2,5 miljonit inglise naela – ca 2,82 mln eurot.

HIE alustab kosmosetehnoloogia-asutustega tihedat koostööd, teiste seas USA hiiglase Lockheed Martiniga, mis plaanib Šotimaale tuua ka oma RLE-raketi, mis jõudis orbiidile eelnevalt tänavu Uus-Meremaal.

Euroopa esimene kosmodroom kunstilise visandi kujul (foto: Perfect Circle PV / Ühendkuningriigi kosmodroom)

Euroopa kosmoseagentuuril (ESA) tegelikult on juba kosmosejaam, aga see asub Lõuna-Ameerika kirdeosas Prantsuse Guajaanas – mitte Euroopas nagu praegu kavandatav.

Ühendkuningriik plaanib ehitada lisaks esimese kommertskasutusse mineva astronautide treeningupaiga, aga ka kosmosejaamu mujale riigis – Cornwalli, Argylli ja Walesi. Sobivate paikade leidmiseks on plaanis kulutada kaks miljonit naela – 2,26 mln eurot.

Ühendkuningriigi kosmoseagentuur arvutab, et satelliitide teelelaskmise äri võib riigi majandust kosutada järgmise kümne aasta jooksul kuni 3,8 miljardi naelaga (4,29 miljardit eurot). Esimene Euroopa kosmodroom on plaanis tööle saada järgmise kümnendi alguses.