Aquariust kasutati sel missioonil ajutise kosmosebaasina, kust akvanaudid said teha “avamerematku” täies sukeldumisvarustuses. Reguleerides ujuvust, said nad matkida raskusjõu taset Kuul, Marsil ja asteroididel.

22. NASA ekstreemkeskkonna missiooni NEEMO 22 meeskond koosnes astronautidest, tehnikutest ja teadlastest. Missiooni komandöriks oli NASA astronaut Kjell Lindgren. Temaga koos olid meeskonnas ESA astronaut Pedro Duque, planetoloog Trevor Gradd ja teadlane D’Agostino koos kahe tugitehnikuga.

Missioon keskendus nii avakosmosesse väljumise treenimisele kui ka ülesannetele, mis olid seotud Rahvusvahelise kosmosejaamaga. Meeskond testis samuti uut ESA varustust, mis aitab evakueerida Kuul avakosmoses olevaid astronaute. Lunar Evacuation System Assembly (LESA) ehk Kuu evakuatsioonisüsteemi kontseptsioon on välja töötatud ja testitud ESA astronautide keskuses Kölnis.

Avakosmosesse väljumisel on astronaudid ohutuse huvides alati kahekesi. LESA võimaldab ühel astronaudil päästa ja transportida hädas kolleegi tagasi jaama. Süsteem on testitud ESA neutraalse ujuvuse keskuses ning nüüd testiti seda NEEMO missiooni vältel.

NASA meeskonda täiendasid ESA astronaut Andreas Mogensen, kes viibis Rahvusvahelises Kosmosejaamas 2015. aastal, samuti kogenud akvanaut ja ESA astronautide treener Hervé Stevenin ning ESA eurocom Andrea Boyd (eurocom - juhtimiskeskuste ja astronautide vahel kommunikatsiooni korraldav lennujuht).

Jaapani astronaut Aki Hoshide tegutses sel missioonil capcom’ina (Capsule Communicator – isik, kes kosmoselaevas/veealuses kapslis oleva tiimiga vahetult suhtleb. NASA peab tähtsaks, et adekvaatsuse huvides käiks kogu info kapslis (kosmoselaevas) oleva tiimiga läbi ühe isiku, kes on ka ise astronaut).

Vee all ja maa all

Kosmoseagentuurid otsivad pidevalt võimalusi valmistuda kosmoselendudeks maa peal. ESA saadab astronaute Sardiinia koobastesse ning NASA kasutab veealust võimalust. Astronaudid kõigist Rahvusvahelise Kosmosejaama partnermaadest ühinevad, et teha treeningud nii realistlikuks kui võimalik – töötamine efektiivselt ja ohutult kultuuriliselt mitmekesises meeskonnas on selle üks osa.

Eelmisel aastal osales Pedro Duque koos Aki Hoshidega ESA koopatreeningul. Andreas Mogensen ja Kjell Lindgren teavad üksteist hästi, kuna kohtusid Rahvusvahelises kosmosejaamas Andrease 10-päevasel IRISS-missioonil 2015. aastal.

Fotomeenutus lõppenud NEEMO-22 ekspeditsioonist 20 meetri sügavusele vee alla. Foto: NASA

Hispaanlane Pedro Duque on Euroopa Kosmoseagentuuri veteranastronaut, kes esmakordselt startis kosmosesse oktoobris 1998 kosmosesüstiku Discovery pardal. Teistkordselt lendas ta kosmosesse Sojuz-TMA pardal oktoobris 2003, veetes 10 päeva Rahvusvahelises Kosmosejaamas.

Allikas: ESA