Bigelow Aerospace on teada kui täispuhutavate elamiskõlbulike kosmosemoodulite tootjana, millest üks on praegu osa Maa orbiidil tiirlevast rahvusvahelisest kosmosejaamast (ISS).

Niisiis pole ime, kui ettevõte teatas soovist veelgi rohkematele inimestele orbiidil ööbimist võimaldada. Nimelt asutas ettevõtte uue haru Bigelow Space Operations (BSO), selleks et võtta eesmärgiks kosmoseturismi äris kanda kinnitada, kirjutab IflScience.

Ettevõtte juhti Robert Bigelow sõnul on idee välja töötada kosmosehotelli laadne jaam, mida tavainimesed, aga ka erinevate maade astronaudid saaksid kasutada.

Praeguste plaanide kohaselt tahab ettevõtte 2021. aastaks orbiidile saata kaks prototüüpi, B330-1 ja B330-2. Nimi tuleb sellest, et moodul peaks olema 330 kuupmeetri suurune. Lähiajal lubas Bigelow miljoneid dollareid investeerida, et nii moodulite arendusega kui ka klientide turu-uuringuga aktiivselt tegeleda.

BSO mooduli pluss ongi see, et tegemist on kerge, täispuhutava tehnoloogiaga kompaktse mooduliga, seega on seda palju lihtsam kosmosesse transportida. Orbiidile jõudes see "avaneb" ja saavutab oma täismõõtmed: pikkus 16,8 meetrit ja laius 6,7 meetrit. Kosmosehotelli "lagede" kõrgus jääb siis umbes kolme meetri kanti. Majutama peaks üks selline "majake" kuni kuut inimesi ja Bigelow on praegu reisihinnaks pakkunud "seitsmekohalise summa".

Uudised kosmoseturismist on viimasel aga üha sagedasemad. Veebruari alguses teatas Venemaa kosmosetööstuse ettevõtte Energia juht Vladimir Solntsev, et nad plaanivad inimesi orbiidile saata 100 miljoni dollari eest. Reisi sees on lend orbiidile ja tagasi, lisaks peatus ISS-i juures, kus on võimalus kosmoselaevast väljuda, avakosmoses ringi liikuda ning sellest lühifilm või video teha. Kosmoseturistide jaoks on praegu valmimas uus transpordimooduli NEM-2, mis peaks ISS-i juurde korraga lennutama neli kuni kuus inimest.

Hiina riigiettevõte alustas paar aastat tagasi hiigelsuure kosmoselennuki väljatöötamist, mis viiks vähemalt kümme turisti korraga kosmose alampiirile, 100 km kõrgusele.

Uudiste esirinnas on erafirmad, Richard Bransoni Virgin Galactic ja Jeff Bezoze Blue Origin. Esimene neist on kommertslikest kosmoselendudest rääkinud üle kümne aasta ja viimastel andmetel lubanud oma SpaceShipTwo laevaga kuni 110 kilomeetri kõrgusele Maast esimest starti 2018. aasta lõpuks, hinnaks 250 000 dollarit.

Blue Origin loodab, et tulevikus saavad nad hakata inimesi New Shepard'i nimelise kanderaketi abil samuti kosmose alampiirile umbes 200 000 dollari eest lennutama.