2012. aastal lõpetas oma tegevuse satelliit Envisat ja sellega koos ka veeseire sensor MERIS. Oma regulaarse tööga alustab OLCI umbes 5 kuu pärast.

1150-kilogrammise Sentinel-3A satelliidi viis Venemaal asuvalt Plessetski kosmodroomilt orbiidile kanderakett Rockot. Rockoti ülemine aste viis Sentinel-3A plaanitud 817,5 km kõrgusele orbiidile, satelliit eraldus 79 minutit pärast starti. Plaani järgi hakkab satelliit oma ülesandeid täitma viie kuu pärast.

“Nüüd, kui Sentinel-3A on edukalt orbiidil, ootame, et meie ekspertide tiim alustab missiooni tööetappi – täpselt nagu nad on teinud seda sama seeria kahe esimese satelliidiga,” sõnas ESA peadirektor Jan Woerner. “Käesolev missioon demonstreerib taas kord ESA laiapõhjalist võimekust, alates algsest disainimisest kuni töövõimelise missioonini orbiidil.”

Sentinel-3A on kolmas kuueliikmelisest satelliitide perest, mis moodustab Euroopa Copernicuse keskkonna jälgimise võrgustiku selgroo. Copernicus toetub Sentinelidele, et jälgida keskkonda ja panustada inimeste ohutusse. Sentinel-3-l on tipptasemel sensorid, mis on nende tegevuste jaoks parimad.

Ookeanide kohal jälgib satelliit temperatuuri, vee värvust, -taset ning isegi merejää paksust. Nende mõõtmiste tulemusi kasutatakse näiteks selleks, et jälgida muutusi Maa kliimas, kuid ühtlasi ka enam käegakatsutavates valdkondades, nagu merereostus ja bioloogiline produktsioon. Maismaa kohal jälgib innovaatiline missioon metsapõlenguid, kaardista maapinna kasutust ja taimestiku olukorda ning mõõdab jõgede ja järvede veetaseme kõrgust.

“See on kahe aasta jooksul juba kolmas õhku lennutatud Sentineli satelliit – käes on tõesti eriline hetk. Ühtlasi on Copernicuse teenuste jaoks algamas uus ajastu: Sentinel-3 edastab täiesti uues ulatuses infot ning enneolematut ülevaadet ookeanitest,” ütles ESA Maa jälgimise programmi direktor Volker Liebig.

Sentinel-3B, mis on Sentinel-3A kaksiksatelliit, lennutatakse plaani järgi orbiidile järgmisel aastal. Sentinelidelt saadud infot kasutatakse ülemaailmselt ja see on kõikidele kasutajatele tasuta.