Eesti kosmosevaldkonna tippteadlaste poolt koostatud rahvusvaheline näitus on esmakordne sellelaadne näitus Eestis. Näitusel tuuakse välja teaduse uusimad avastused kosmosevallas – alates tehnoloogiast kuni universumi mõistatusteni välja. Lisaks avaneb igal külastajal kohapeal võimalus testida güroskoopi ning esitada küsimusi ja saada vastuseid spetsiaalsetel näitust täiendavatel kohtumisõhtutel teadlastega.

Tallinna Teletorni juhi Riina Roosipuu sõnul on teletorn huvitava ekspositsioonikohana end juba tõestanud ja ta on väga rõõmus selle üle, et rahvusvaheliselt tunnustatudl teadlased olid nõus ”tõlkima” põneva teadusharu populaarteaduslikku keelde ning avama seeläbi universumis peituvaid saladusi laiemalegi ringile.

Tartu Observatooriumi juhi Anu Reinarti sõnul olid nad Tallinna Teletorni ettepanekust koostada nende majale spetsiaalne kosmoseteemaline populaarteaduslik näitus meeldivalt üllatunud. Oma majas Tõraveres on nad näitusi korraldanud juba alates 1990. aastatest, kuid täismõõdus, kaasaja kosmoloogiat kajastavat näitust ei olnud nad varem koostanud.

„Meie teadlastele oli see huvitav väljakutse, kuidas panna inimlikus keeles kirja astronoomia põhitõed ja uusimad saavutused,“ kinnitas Anu Reinart. „Kuna hiljuti on toimunud erakordseid saavutusi kosmosevaldkonnas, nagu asteroidil maandumine või elu võimaldavate tingimuste leidmine teistel planeetidel, siis pidasime oma missiooniks seda tutvustada kõigile.“

Kosmoseteadus ei ole ammu enam nišiteema, sest seal tehtud avastused mõjutavad meie igapäevast elu palju enam kui me arvatagi oskasime. Eesti on alates 1. septembrist 2015 Euroopa Kosmoseagentuuri liikmesriik ning see tähendab, et kuulume kõrgtehnoloogia arendamise tippseltskonda.

Värskel näitusel kajastuvad nii Eesti tippteadlaste rahvusvahelise koostöö tulemused kui maailma uusimad avastused elu võimalikkusest kosmoses. Näituse koostamisel on lisaks Tartu Observatooriumi ja Tartu Ülikooli teadustöödele kasutatud pilte ja videomaterjali Euroopa Komoseagentuuri (ESA), Euroopa Lõunaobservatooriumi (ESO), Ameerika riikliku komoseagentuuri (NASA) arhiividest. Ekspositsiooni on integreeritud ka Eesti kosmosehuvilise ja hobifotograafi Raivo Heina digitaalfotode näitus, kus tulevad esitlusele ka mitu esmakordselt avalikkusele tutvustatavad kosmosefotot. Kosmoseteemaline näitus teletornis on avatud kuni 31. märtsini 2016.

Tallinna Teletorn on ringhäälingu saadete edastamiseks ehitatud torn, mis on Eesti kõrgeim ehitis – torni kõrgus on 314 meetrit. Rekonstrueeritud Teletorn taasavati 4. aprillil 2012. Tallinna Teletorn on The World Federation of Great Towers’i liige.