„Me pole näinud ühtegi märki sellest, et satelliiti oleks tabanud kosmoseprügi,“ kinnitas strateegilise üksuse 14th Air Force ja selle juurde kuuluva ühtse funktsionaalse kosmose-osaväe juhatuse Joint Functional Component Command for Space pressiesindaja kapten Nicholas Mercurio.

27. märtsil andis Jaapani õhu- ja kosmoselennunduse agentuur JAXA teada, et side tehiskaaslasega Hitomi katkes 26. märtsil Eesti aja järgi kell 9.40 hommikul. Umbes 40 minutit hiljem, kell 10.20 tuvastas Vanderbergi õhuväebaasi juures tegutsev õhujõudude kosmoselennunduskeskus satelliidi lähedusest viis kosmoseprügi tükki. Keskuse läbi viidud analüüs näitas, et rike ilmnes reedel, 25. märtsil kell 15.42 — umbes kuus tundi enne seda, kui JAXA Hitomiga kontakti kaotas.

JAXA loodab Hitomi siiski veel korda teha, kuna 28. märtsil jõudsid Uchinoura vastuvõtujaama Jaapanis ja Santiago seirejaama Tšiilis satelliidilt väga lühikesed signaalikatked. 29. märtsil andis JAXA teada, et nad pole seni tehiskaaslase seisukorda välja selgitanud ja tegelevad satelliidi läheduses olevate objektide seiramisega Jaapani Kosmosefoorumile kuuluva Kamisaibara kosmosevalvekeskuse radari ja Bisei kosmosevalvekeskuse teleskoopide abil.

29. märtsi hommikuks olid USA õhujõudude ametnikud andmed läbi vaadanud ja veendunud, et puuduvad tõendid, mis kinnitaksid Hitomi kokkupõrkamist kosmoseprügiga, märkis Mercurio.

JAXA läkitas tehiskaaslase Hitomi, algse nimetusega Astro-H, laotusse raketi H-2A turjal tänavu 17. veebruaril. 2700 kilo kaaluv tehiskaaslane on varustatud mitmete röntgenvaatlusteks vajalike astronoomiliste riistadega. Osa kosmoseaparaadi instrumentidest on konstrueerinud USA kosmoseagentuur NASA, Euroopa kosmoseagentuur ESA ja Kanada kosmoseagentuur CSA.

Rike ilmnes kolmekuulise perioodi sees, mille vältel pidi tehiskaaslane oma süsteemide töökindlust kontrollima ja vaatlusseadmeid kalibreerima.