Nelikümmend minutit hiljem ilmus aga teade, et tegu on meie enda naaberplaneet Marsiga.

Nagu Dunsby esimeses teatas ütles, märkas ta 80mm teleskoobiga taevast uurides erakordselt eredat äkkmuutlikku nähtust (ingl k transient), mis paiknes vaatlusväljal Laguuni ja Trifiidi udukogude läheduses. Ootamatut objekti polnud selles piirkonnas eelmisel vaatlusel 8. märtsil nähtud, teatas Dunsby oma postituses. Ta lisas oma teate lõpus, et tegu on "eredaima tähega vaatlusväljal" ja "edasised vaatlused on vajalikud, et selle väga ereda optilise nähtuse loomus välja selgitada".

Mõni minut hiljem sai selgeks, et Dunsby polnud inimkonna ajaloos esimene, kes oli objekti näinud. 40 minutit hiljem järgnes teade, milles öeldi, et objekt on tuvastatud ja tegu on... Marsiga.

Kuidas selline asi juhtus? ScienceAlert selgitab, et ehkki meil on öötaevast tehtud fotoatlased olemas, liiguvad planeedid Päikesesüsteemis kaugete objektidega võrreldes palju ja kui vaadelda miljonite valgusaastate kaugusel toimuvat, võib meie lähinaaber välja näha nagu mingi uus põnev avastus.

Astronomer`s Telegram postitas humoorika juhtumi järel oma Twitterisse ka kauni sertifikaadi, milles professori avastust tunnustati. Dunsby omalt poolt resümeeris säutsuga: "Tänane õppetund. Kontrolli, kontrolli, kontrolli kolmandat korda ja siis kontrolli veel."

Peter Dunsby tegeleb ka astrofotograafiaga ja ta Instagrami lehelt näeb rohkelt fantastilisi ülesvõtteid - tasub vaadata!