Videosignaal katkes nagu lõigatult, mis on tekitanud spekulatsioone valitsuse sekkumise ja info peitmise teemadel. Kas NASA katkestas meelega otseülekande kosmosejaamast?

Nagu kosmoseagentuuri esindajad mitmele väljaandele selgitasid, on taolised süüdistused alusetud. Esiteks on videosignaali edastamine kosmosejaamast ISS sajaprotsendiliselt automatiseeritud, vahendab Red Orbit. „Signaali ei saagi käsitsi ei sisse ega ka välja lülitada,“ rääkis pressiesindaja väljaandele Popular Mechanics. „Kõik käib automaatselt. Pole kedagi, kes istuks režissööripuldis.

Me kasutame andmereleede satelliitvõrgustikku. See katab väga suure ala, aga vahel signaal katkeb — mõnikord paariks sekundiks, teinekord paariks minutiks. Katkestuste pikkus vaheldub päevast päeva.“ NASA esindaja vastas ka väljaande Huffington Post küsimustele, täpsustades, et kui videosignaal kaob, s.t selle edastamine kõrgemas Ku-sagedusalas (vahemikus 12–18 GHz) katkeb, näitavad kaamerad sõltuvalt sellest, kus saadet jälgitakse, kas sinist ekraani (mis annab märku signaali puudumisest) või eelseadistatud vahekaadrit.

Mida video täpsemalt näitas? Tegemist võis olla asteroidiga, mis atmosfääri ülakihtides kahjutult ära põles — seda juhtub kogu aeg.

Videos nähtav objekt võib olla ka tükk kosmoseprügi. Maa orbiit kubiseb hüljatud tehisobjektidest ja nende tükkidest. NASA hoiab suurematel kobakatel silma peal, et need astronaute, tehiskaaslaseid või inimesi planeedi pinnal ohtu ei seaks.

„Objekt“ ei pruukinud aga üldse olla aineline ese, vaid võis endast kujutada artefakti ehk valguse peegeldumisest põhjustatud tehnilist defekti. „ISS-i pardal pole keegi näinud tundmatuid objekte,“ rõhutas NASA pressiesindaja.

„Peegeldused kosmosejaama illuminaatoritelt või jaama välispinnalt või isegi Maalt paistev valgus on orbitaallaboratooriumis ilmutatud fotodele ja video-ülesvõtetele sageli defekte tekitanud,“ selgitas ametnik. „Täpselt samasuguseid peegeldusi võib kohata ka Maal pilti tehes.“

Seega on vandenõuteooria salatulnukatest seegi kord kummutatud (mis mõnede äärmusskeptikute kahtluseid paraku kröömigi ei leevenda).

Pealegi, kas siis tõlgenduslikke või lausa võltsituid videoid selle kohta, kuidas NASA jälle midagi kinni mätsivat, ilmub videovõrgustikesse lausa konveieri pealt, iga mõne kuu tagant.