Makemake on piisavalt suur ja ere kvaliteetsemat sorti amatöörteleskoobiga vaatlemiseks. Kasutades ära asjaolu, et kääbusplaneet liikus läbi tuhmi tähe NOMAD 1181-0235723 eest — sellist nähtust nimetatakse okultatsiooniks —, selgitasid astronoomid hiljuti välja, et sellel puudub atmosfäär. Küll aga on Makemakel olemas oma looduslik kaaslane e kuu. 2015. aastal avastasid astronoomid NASA kosmoseteleskoobi Hubble abil Makemake ümber tiirlemas tillukese taevakeha.

Makemaket (mida tuleks hääldada „maki-maki“) vaatles esmakordselt 2005. aasta märtsis rühm Californias San Diego maakonnas tegutseva Palomari observatooriumi astronoome. Tillukesele planetoidile ametliku tähistusega 2005 FY9 panid teadlased toona hüüdnimeks Lihavõttejänes (ingl Easterbunny). Sama töörühm avastas kääbusplaneedi Eris ning neil oli roll ka kääbusplaneedi Haumea vastuokslikus avastamisloos.

Makemake nimi on laenatud rapanuilaste mütoloogiast, kus seda kannab vägev viljakusjumal. Rapanuilased elavad Vaikse ookeani kagupiirkonnas Lihavõttesaarel. Makemake oli nende peajumal, inimkonna looja ja viljakuse hoidja.

Makemake on ereduselt teine tuntud taevakeha Päikesesüsteemi välispiirkonnas, ainult veidi tuhmim kui Pluto. 1400 kilomeetrise läbimõõduga Makemake on tuntumast kääbusplaneedist vaid umbes kolmandiku võrra väiksem ja tiirleb sellest kaugemal orbiidil, paiknedes siiski Päikesele lähemal kui Eris. Täistiiru tegemine ümber Päikese võtab Makemakel aega umbes 310 Maa aastat.

Kääbusplaneedi punakaspruun värvus on juhtinud teadlased järeldusele, et selle pinda katab tõenäoliselt ühe sentimeetrise läbimõõduga metaanigraanulite kiht. Täheldatud on ka märke jäätunud etaanist ja jäätunud lämmastikust.

Tähe eest möödumise käigus tehtud avastus, et Makemakel puudub nimetamisväärne atmosfäär, tuli teadlastele üllatusena, kuna muus osas on taevakeha üldiselt sarnane Plutole, millel on olemas hõre, ent tuvastatav atmosfäär. Sama sündmust kasutasid astronoomid ära ka selle väljaarvutamiseks, kui palju planeet valgust peegeldab; selgus, et Makemake pinna peegeldumistegur on võrreldav määrdunud lume omaga. Kääbusplaneet on tuhmim Plutost, kuid eredam Erisest.

Sarnaselt kõigile kääbusplaneetidele peale Cerese läbib Makemake orbiit Kuiperi vööd — Päikesesüsteemi välisservas asuvat jää- ja kivimikamakate piirkonda. Kääbusplaneet võib oma orbiidil liikudes Päikesest eemalduda isegi kuni 53 korda Maa ja Päikese vahemaast suuremale kaugusele ning läheneda sellele kuni 38 korda samast vahemaast suuremale kaugusele.

Makemake teeb tiiru oma telje ümber 22,5 tunniga, mis tähendab, et sealne ööpäev on Maa omast vaid veidi lühem.

Makemake kuu ametliku tähistusega S/2015 (136472) 1, hüüdnimega MK 2 läbimõõt on umbes 160 km; vaatlemise hetkel asus see Makemake pinnast umbes 20 900 km kõrgusel.