Obayashi teatas, et ehitab kosmoselifti, mis ulatub 96 000 kilomeetri kõrgusele ilmaruumi, vahendab ABC News.

Magnetiliste lineaarmootoritega varustatud liftid viiksid inimesi ja kaupa uude kosmosejaama vaid murdosaga raketilendude hinnast. Kohale jõuab seitsme päevaga.

Obayashi teatel võib fantaasia nüüd reaalsuseks saada süsinikul põhineva nanotehnoloogia arengu tõttu.

„Tõmbetugevus on ligi sada korda suurem kui teraskaablitel, nii et see on võimalik,“ ütles Obayashi uurimis- ja arendusjuht Yoji Ishikawa. „Praegu ei suuda me valmistada piisavalt pikka kaablit. Me suudame valmistada vaid kolm sentimeetrit pikki nanotorusid, kuid me vajame palju rohkemat... me arvame, et 2030. aastaks oleme me võimelised seda tegema.“

Kogu Jaapani ülikoolid on nende probleemide kallal tööd teinud ning igal aastal korraldatakse võistlusi teadmiste jagamiseks ja teineteiselt õppimiseks.

Kanagawa ülikooli meeskond on tegelnud robotliftidega.

Professor Tadashi Egami ütles, et kaabli pinge varieerub sõltuvalt kõrgusest ja gravitatsioonist.

„Me uurime, milliseid mehhanisme on vaja, et tõusta erinevatele kõrgustele, ja parimaid pidurdussüsteeme,“ ütles Egami.

Suure rahvusvahelise uurimuse käigus 2012. aastal leiti, et kosmoselift on mõeldav, kuid selleni võiks kõige paremini jõuda rahvusvahelises koostöös, millega Ishikawa nõustub.

„Ma ei usu, et üks firma suudaks seda teha, me vajame rahvusvahelist organisatsiooni selle suure projekti elluviimiseks,“ ütles Ishikawa.

Ekspertide sõnul tähendaks kosmoselift Maalt väljalastavate rakettide lõppu, mis on väga kallid ja ohtlikud.

Kosmosesüstik kulutab ühe kilogrammi kauba kosmosesse viimiseks 22 000 dollarit, kosmoselift hinnanguliselt umbes 200 dollarit.

Kosmoselifti ehitamise puhul võiks väikesi rakette välja lasta kosmosejaamadest, millisel juhul poleks vaja tohutul hulgal kütust, et ennast Maa gravitatsioonist lahti rebida.