on nüüd valmis saanud raportiga selle probleemi kohta ja ilmneb, et skafandri pumbasüsteemi leke, mis kiivrit veega täitis, oleks võinud lõppeda ka Parmitano uppumisega, seda enam, et ta viibis parajasti kosmosekõnnil väljaspool kosmosejaama. Ja kuigi probleemist oldi ka varem teadlikud, seda parandada polnud suudetud.

Parmitano jaoks polnud see küll esimene kord "uuesti sündida." 2005. aastal oli ta Itaalia õhujõudude lennukiga testlennul, kui üks lind kokpiti klaasi vastu põrkas, ja mõranema ajas. Praktiliselt olematu nähtavusega suutis ta lennuki siiski ühes tükis maa peale tuua, kirjeldab Spiegel.

2013. aasta 16. juulil oli Parmitano aga kosmosejaama meeskonnaliikmena, koos USA kolleegi Chris Cassidiga tegemas hooldustöid väljaspool kosmosejaama. Parmitano jaoks oli see teine kosmosekõnd, aga seekord valgus suuremas koguses vett Parmitano kiivrisse. Kuigi otsepildis olukorra tõsidusest tingimata aru ei saanudki, oli tõsine oht, et Parmitano võib oma skafandris uppuda ja oli pigem ime, et ta kosmosejaama tagasi pääses.

Parmitano ise kirjeldas toimunut hiljem nii: "Kujutage ette, et te peate silmad kinni, pea kuldkalaakvaariumisse surutult, edasi liikuma." Poolteist liitrit vett kiivris, ronis Parmitano tagasi kosmosejaama, ning hooldustööd jäidki sel korral pooleli.

Nüüd koostas viis eksperti sellest intsidendist 220-leheküljelise raporti, millest ilmneb, et tänaseni kosmosekõndidel kasutatavad skafandrid on tegelikult juba 30 aastat tagasi välja töötatud, ja on selgelt ajast maha jäänud. Ja nüüd juhtus nii, et astronaudi "seljakotis" olev pump pumpas vett kogemata hoopis õhuvahetustorustikku. Kuidas aga alumiiniumsilikaadist osake pumpa sattus ja selle ummistas, ei suuda NASA siiani öelda.

Ja komisjon süüdistab hooletuses just NASA-t. Viga oli ka varem märgatud, aga seda polnud parandatud. Vigane skafander toodi küll nüüd uurimiseks Maa peale, aga samasugused skafandrid on kosmosejaamas siiani kasutusel. Seni ka ühtki NASA astronauti kosmosekõndidele ei lasta, sellega peavad nüüd välitöödel viibima vaid venelased.

Euroopa kosmoseagentuur valis Parmitano oma astronautide hulka 2009. aastal, kosmosejaama saabus ta Sojuz-TMA raketiga mullu 29. mail, tagasi Maa peale tuli ta elusa ja tervena 11. novembril. Ta oli esimene itaallane, kes kunagi kosmosekõnni ette võtnud ja tema endast tehtud foto - selfie - kosmosekõnnil lõi ka fotomaailmas laineid. Oli vaid kahetsusväärne, et tema teine ja viimane avakosmoses viibimine niimoodi lõppes.