Google’i välja kuulutatud 30 miljoni dollarilise auhinnafondiga konkursi Lunar XPRIZE võitmiseks peab 90-protsendiliselt eravahenditest rahastatud meeskond toimetama Kuu pinnale mehitamata kosmosesõiduki, mis läbib seal 500 meetrit ning saadab Maale tagasi kõrglahutusvideo ja fotosid. Kõike seda enne tähtaega, mis kukub 31. detsembril 2017.

Praeguseni on vaid kolm riiki – USA, endine Nõukogude Liit ja Hiina – suutnud kuukulguri pehmelt Maa kaaslase pinnale maandada. Võimalik, et nendele lisandub paari aasta jooksul neljaski, sest Iisraeli algatus SpaceIL on esimene – ja seni ka ainuke – XPRIZE-il osalev võistkond, mis on sõlminud lepingu oma seadme kosmosesse toimetamiseks ja selle ka nõuetekohaselt võistluse žüriile edastanud.

Raha ei ole asjaosaliste ainus eesmärk. „Me püüame kasutada seda võimalust lastes huvi äratamiseks,“ ütles Weizmani Teadusinstituudi Maa- ja planeediteaduste instituudi juht professor Ohed Aharonson, kes juhib SpaceIL-i teaduspoolt. „Kosmosesõiduk on ettekääne erinevate valdkondade õpetamiseks.“

Lisaks filmimisele ja pildistamisele mõõdab SpaceIL-i alus ka Kuu magnetvälja – mis on praegu teadusele mõistatuseks, sest Kuu peal leidub magneetunud kivisid, kuigi taevakehal ei ole endal globaalset magnetvälja. „Kui me teeme pildi Iisraeli lipuga alusest Kuu peal, näeb see õhtustes uudistes hea välja,“ sõnas Aharonson. „Kuid järgmisel päeval võiks meil ka midagi olla.“

Viiesaja meetri läbimisele läheneb SpaceIL omapärasel moel – seda ei ole kavas teha tavapärase kuukulguri kombel. Selle asemel käivitab alus pärast maandumist taas oma mootorid ja teeb 500-meetrise hüppe.

Kolme inseneri poolt 2010. aastal asutatudSpaceIL-i palgal on praegu pea 20 inimest, selle kasuks töötab ka üle 250 vabatahtliku, lisaks nõustab seda hulk teadlasi, ärimehi ja astronautikaeksperte.

Meeskond, mis esimesena XPRIZE’i ülesandega toime tuleb, saab auhinnaks 20 miljonit dollarit, teise koha võistkonna osaks jääb viis miljonit dollarit, ülejäänud raha jagatakse täiendavate tehniliste soorituste eest, nagu näiteks Kuul üle öö vastupidamine. Kokku osaleb võistluses 16 meeskonda.