Selleks, et Merkuuri Päikesest möödumist näha, on vaja spetsiaalset või filtriga varustatud teleskoopi või binoklit, teatab oma kodulehel Tartu tähetorn. Palja silmaga Merkuuri Päikesel ei erista, kuna see on nii tilluke - ka läbi filtri mitte.

Sündmus on üsna haruldane, sest järgmisel korral näeme Eestis seda toimumas alles aastal 2032. Kuidas siis vaadelda?

Tartu Tähetorn soovitab erinevat variante: näiteks leida seltskond, kes vaatleb Merkuuri üleminekut päikeseteleskoobi või spetsiaalse filtriga kaetud teleskoobiga. Tartu tähetorn ise kutsub kõiki alates kl 14 tasuta vaatlusele, Tallinna tähetornis algab samuti tasuta vaatlus kell 15, pealinlased edastavad möödumist ka veebistriimina aadressil tahetorn.ee.

Vaatluseks võib kasutada ka projektsioonimeetodit või ehitada oma binoklile või teleskoobile spetsiaalsest filtrist kate. Kuidas emba-kumba teha, saab lähemalt lugeda Tartu tähetorni koduleheküljelt.

Merkuuri üleminek algab Eesti aja järgi kell 14:11:53, kui on esimene kontakt, teine kontakt on kell 14:15, kui Merkuur on täielikult näivalt Päikese ketta peal. Kolmas kontakt on Eesti aja järgi kell 21:37 ja neljas kell 21:40, need kaks ei ole aga Eestis nähtavad, kuna 9. mail loojub Tartus Päike kell 21:22 ja Tallinnas 21:36.

Merkuur paistab Päikese kettale sisenevat päikese ketta idast natuke põhja pool ja ülemineku jooksul paistab liikuvat idapoolsest küljest lõunapoolsele.

Merkuur on Päikesesüsteemi väikseim ja Päikesele kõige lähedasem planeet. Merkuuri aasta pikkuseks on 88 päeva. Kaaslasi Merkuuril teada ei ole. Et pisiplaneedil puudub ka peaaegu igasugune atmosfäär, vahelduvad temperatuurid selle pinnal palju: mõnes paigas on Merkuuri-ööl temperatuur −173 °C ja ekvaatoripiirkondades päeval 427 °C.
Merkuur meenutab välimuselt üsna palju meie oma Kuud ja võib arvata, et juba miljardeid aastaid pole see geoloogiliselt aktiivne olnud.