Hiinlaste Tiangong-1 ehk Taevane palee peaks viimaste andmete kohaselt Eesti aja järgi kell 3.18 (+/- 2 tundi) alla kukkuma.

Kõige tõenäolisemate kohtadena, kuhu jaam kukkuda võib, on nimetatud Vaikset ookeani, Malaisia lähipiirkonda ja Aafrikat. Aga täpset kohta on umbes sama raske ennustada, kui lotovõitu, rääkis space.com'ile Aerospace Corp'i teadur Ted Muelhaupt.

Reaalajas saab näha kosmosejaama asukohta, tehnilisi näitajaid, kaugust Maast ning värskeimat infot, millal kosmosejaam maandub Aerospace Corp'i leheküljelt. Siin on praegune olukord: Maast kõige lähedasemas kohas 140,5 km kilomeetri kaugusel, eeldatav allakukkumise aeg 6,5 tunni pärast, praegune asukoht Vaikse ookeani kohal.

Teine koht, kust saab vaadata kõiki Maa ümber tiirlevaid satelliite ja ka Tiagong 1-e reaalajas on siin.

Hiinlased saatsid jaama Maa orbiidile 2011. aastal ja seda iseloomustati toona kui suurriigi jõulist kosmosepoliitilist žesti, mis näitas ambitsioone saada kosmoses tõeliselt tegijaks. Tiangong-1 kasutati nii mehitatud kui ka mehitama missioonideks. Kaks aastat tagasi teatasid hiinlased, et jaama missioon on läbi. Ja siis teatati, et selle üle kaotati kontroll ja aparaati suudeta enam Maalt juhtida.

Tiangong-1 liigub päevas Maa orbiidil mitu korda, mis tähendab, et selle allakukkumise kohta on väga raske ette teada: isegi paariminutilise nihke tulemusena võib see atmosfääri siseneda hoopis teises kohas. Jaaba orbiidi järgi on teada, et alla kukkumine toimub 43. lõunalaiuse ja 43. põhjalaiuse vahel, Euroopas seega mitte mingil juhul Vahemerest põhja pool. Ehk siis Eestit see ei puuduta.

Ilmselt põleb jaam Maa atmosfääri läbides täielikult ära, kuid selles on siiski detaile, mis on tehtud üpris vastupidavast materjalist ja võivad seetõttu tagasi Maale jõuda.

Mis täpselt Tiangongiga juhtub? Vaata kosmosejaama lähedalt jälgiva Aerospace Corp'i videost: