"Erinevalt tavalistest missioonidest, kus asteroididelt tuuakse proove, plaanime me tagasi tuua terve asteroidi," ütles Li Mingtao, Hiina riikliku kosmosekeskuse teadlane Tech Timesile. Tema sõnul oleks variant hea, kuna aitaks muuta potentsiaalsed ohuallikad ressursiallikateks.

Asteroidilt oleks võimalik kaevandada hulgaliselt erinevaid mineraale ning teadlased suudaks taevakivi uurides meie universumit paremini mõista. Samal ajal aitaks asteroidi alla toomine vähendada Maa-lähedaste esemete ohtu Maale, kuna taevas oleks üks ohtlik objekt vähem.

Asteroidi püüdmiseks pakkusid hiinlased Shenzhenis tutvustatud kavandis välja hiiglasliku kotiga varustatud robot-kosmoselaevad, mis kannaks asteroidi kaasas, samal ajal Maale liginedes. Planeedile lähenedes aktiveeritaks kuumakilp, mis vähendaks asteroidi kiirust ning takistaks selle ära põlemist Maa atmosfääris. Pärast atmosfääri läbimist juhitaks asteroid inimasustuseta alale, kus selle maandamine oleks ohutu.

Samas on ettevõtmise juures veel paar lahendamata probleemi. Nimelt on väiksemaid asteroide keeruline tuvastada, enne kui nad Maale väga lähedale jõuavad. Selleks on hiinlased välja töötamas spetsiaalset satelliidisüsteemi, mis tegeleb alla 10-meetrise diameetriga Maa-lähedaste objektide otsimise ja analüüsimisega. Lisaks on veel vaja välja töötada piisavalt võimekas kuumakilp.

Praeguseks on hiinlased ka juba ühele asteroidile silma peale pannud ning tegelevad selle koostise välja uurimisega. Umbes kuuemeetrilise läbimõõduga steroid asub umbes miljardi kilomeetri kaugusel ning kaalub tõenäoliselt mitusada tonni.

Meeskond loodab oma süsteemi valmis saada 2029. aastaks ning esimese asteroidi Maale tuua 2034. aastal.