Mõni neist mõjub ootamatult maisena, meenutades justkui puudesalu, linnuparve või mereranda, vahendab ajakiri Imeline Teadus.

NASA kosmosesond Mars Reconnaissance Orbiter pildistas 2013. aastal luidete gruppi, mis on sündinud Marsi tuulte ja pinnvormide koostoimes. Mõned neist näivad olevat joondunud V-kujuliselt justkui rändlinnud parves:

(NASA / JPL-Caltech / Arizona ülikool)

NASA avaldas 2010. aasta jaanuaris foto, millelt paistaksid justkui kaunid puudesalud Marsil. Tegemist on siiski optilise illusiooniga, "puud" on lihtsalt tumedama liiva jooned liivaluidetel.

Kui süsinikdioksiidi jää kevadistes päikesekiirtes aurustub, paiskab tekkinud gaas liivaosakesed segi ning tumedam liiv tõuseb luidete pealispinnale:

(NASA / JPL-Caltech / Arizona ülikool)

Aurustuv süsinikdioksiidi jää on mängus ka nende, astronoomide poolt ämblikeks kutsutavate struktuuride kujunemises.

Jääkihi all tekkinud gaas liigub jääalustes soontes ja väljub aukude ning pragude kaudu, kandes endaga jää peale kaasa tumedaid pinnaseosakesi:

(NASA / JPL-Caltech / Arizona ülikool)

See pole mererand, vaid üks väike fragment Marsi 4000 km pikkusest ja kuni 7 km sügavusest kanjonivõrgustikust Valles Marineris.

Paremal pool kujutatud kaljuseinast paistavad mitmed geoloogilised kihistused, kanjoni põhjas aga asuvad liivaluited. Fotod on tehtud kaameraga High Resolution Imaging Science Experiment:

(NASA / JPL-Caltech / Arizona ülikool)