South China Morning Post vahendab, et esimesena ajas oma võrsed mullast välja puuvill, kuid juba varsti järgnesid sellele ka kartuli ning rapsi võrsed. "Uurides, kuidas need taimed madala gravitatsiooniga tingimustes hakkama saavad, saame luua edasisi plaane oma kuubaasi loomiseks," ütles eksperimendi eest vastutav Liu Hanlong.

Esimesed võrsed Kuul

Lisaks puuvillale, kartulile ning rapsile viidi kosmosesse ka müürlook, tükike pärmi ning puuviljakärbsed. Liu sõnul moodustavad need kuus osa justkui väikese ökosüsteemi - taimed toodavad hapnikku ja toitu, mida puuviljakärbsed tarbivad. Pärm lagundab kärbeste ja taimede tekitatud jäätmeid ning pakub seeläbi kärbestele veel toitu.

Kõik Maalt kaasa võetu on spetsiaalses mahutis, mis kaitseb selle sisu äärmuslike temperatuuride ja kiirguse eest. Mahuti sees on 25-kraadine temperatuur.

Liu sõnul võiks tulevikus kogu kosmosebaasi elu nendele samadele taimedele üles ehitada - kartulit kasutaksid taikonaudid söögiks, puuvillast saaks teha neile riideid ning rapsist saaks toota eluks vajalikku õli.