Saksamaal asuva Max Plancki instituudi teadlased tegid oma avastuse PDS 70 nimelise noore kääbustähe ümbruses. Kasutades VLT (Very Large Telescope - eesti keeles "väga suur teleskoop") küljes olevat planeediotsimisinstrumenti nimega SPHERE, suudeti avastada PDS 70 ligiduses värskelt tekkiv noor planeet, mis sai nimeks PDS 70b.

SPHERE abil said teadlased mõõta ka planeedi eredust erinevatel lainepikkustel, mis omakorda võimaldas esitada oletuslikud andmed planeedi ja selle atmosfääri omaduste kohta.

Uus planeet on hiiglaslik pilvine planeet, mis on oma tähesüsteemi kesksest tähest umbes sama kaugel kui Uraan on Päikesest. Planeedi üldiste näitajate kohta pole teada palju - selle temperatuur on vahemikus 730-1330 kraadi Celsiuse järgi, olles tõenäoliselt umbes tuhande kraadi juures.

Planeedi mass võib olla minimaalselt kahekordne kuni maksimaalselt seitsmeteistkordne Jupiteri mass. Teadlaste sõnul on kõige tõenäolisem, et planeedi mass saab lõpuks olema umbes paarikordne Jupiteri mass.

Max Plancki instituudi teadlane Miriam Keppler ütles, et planeet on teel oma orbiidile jätnud tähesüsteemi keskset tähte ümbritsevale "planeedimaterjalile", ehk protoplanetaarsele kettale oma raja, haarates seejuures sealt kaasa gaase ja tolmu. Teadlase sõnul indikeerivad PDS 70b positsioon sellel rajal ja tähesüsteemi keskse tähe noor vanus (kõigest 5,4 miljonit aastat), et planeedi formeerumine pole siiani veel lõppenud.

Uurimisrühmade juht ja Max Plancki Instituudi astronoomiaosakonna direktor Thomas Henning ütles: "Enam kui aastakümme vaeva selle seadme (Sphere - Forte) ehitamist, kuid see kõik tasus nüüd ära, kuna saime esimest korda ära näha planeedi sünni."

Just selline on teadlaste poolt jäädvustatud pilt eksoplaneedist PDS 70b. Pildi keskel olev on tähesüsteemi keskne täht, mille valgus on ära summutatud, vastasel juhul poleks pildil midagi näha. Värskelt sündinud planeet on mustast august paremal.