28. veebruaril esmakordselt üritanud sond suutis oma korpusest välja tungida vaid umbes 2/3 ulatuses, 2. märtsil läbi viidud teine katse ei olnud edukam ning NASA andmetel on sond hetkel kokku põrganud kas kivi või kruusaga ning on 15-kraadise nurga all.

Kuna instrument peaks olema võimeline kivisest pinnasest edukalt läbi minema, peatati hetkel sondi töö ning instrumendi loonud sakslased uurivad, mis tõrke taga on. "Hetkel oleme läbi tungimise protsessi pausile pannud ning üritame olukorda täpsemalt analüüsida, et välja töötada strateegia, kuidas takistusest mööduda," ütles Saksamaa Aerokosmose Keskuse spetsialist Tilman Spohn, kelle vastutusalasse sond kuulub. Praeguste andmete kohaselt läheb tõrgete uurimiseks ning sondi töö jätkumiseks vähemalt kaks nädalat.

Kuigi hetkel on sondi töö seiskunud, kinnitavad teadlased, et kõik süsteemid on jätkuvalt töökorras. Kui probleem lahendatakse, tungib sond Marsi pinnasesse, laseb sinna 28 kraadised soojapahvakud ning mõõdab, kui kiirelt soojus planeedi pinnas liigub. Nii saadakse teada Marsi soojusjuhtivusnäitajad, mida on vaja teada, et pärast sondi poolt sügavamalt Marsi pinnast edastatavaid soojusnäitajaid arvestada.

Lisaks HP3 soojusvoosondile on maanduri pardal SEIS nime kandev seismomeeter ning RISE-nimeline seadeldis, mis mõõdab Marsi pöörlemist ning selle pinnanäitajaid - koore paksust, tuuma tihedust ja teisi koostist puudutavaid andmeid.

Pea 10 aastat arenduses olnud kosmosesõiduk alustas oma teekonda Marsile eelmise aasta 5. mail ning maandus seal edukalt eelmise aasta novembris. InSighti missiooni kogumaksumus on hinnanguliselt üks miljard USA dollarit.