Space meenutab, et FEDOR jõudis eelmisel kevadel uudistesse, kui selgus, et roboteid treenitakse tulistama, sealhulgas mõlemas käes relva hoides. Ehkki praeguseks on FEDORi programmi ja robotite missiooni kohta vähe teada, pidi Venemaa endine asepeaminister ja praegune Roskosmose juht Dmitri Rogozin kinnitama, et venelased „ei ehita Terminaatorit“.

FEDOR algatati aastal 2014 eesmärgiga luua robot, mis oleks võimeline inimesi riskantsetes olukordades ja kosmosemissioonidel asendama. Lisaks tulistamisele on kaks androidi võimelised autot juhtima, kätekõverdusi tegema ja raskusi tõstma. Tõsi, kõik need on oskused, millega kosmoses pole suurt midagi pihta hakata. Rogozin kinnitas siiski The Independenti teatel, et roboteist on mitmetel erinevatel tegevusväljadel palju praktilist kasu. Lisaks eelmainitud oskab FEDOR ka näiteks võtmeid kasutada, lambipirni pessa keerata ja muud.

Nagu Space kirjutab, loodab ka NASA oma hetkel remondis oleva robotastronaudi nimega Robonaut 2 peagi taas töökorda saada. Robonaut 2, mis oli ISS-i pardal kokku seitse aastat (2011-18), peaks hakkama inimestest meeskonnaliikmetega külg külje kõrval töötama ja täitma ülesandeid, mis on inimestele liiga riskantsed.

Teine kosmoserobot nimega CIMON (esimene tehisintellektiga varustatud abisüsteem, mis astronautide abistamiseks loodud), tuntud ka kui „lendav aju“ pole küll ohtlike olukordade jaoks tehtud, aga on samuti hetkel ISS-i pardal – see saadeti sinna umbes kuu tagasi.

Ehkki iseenesest pole kosmoserobotite orbiidile saatmine teab mis erakordne ettevõtmine, paneb nende võime relvaga vehkida siiski nii mõnegi kulmu kerkima, nendib Space.