Kui Schiaparelli peaks Marsi pinnal kohal olema kolmapäeva pärastlõunal, siis TGO jõuab oma lõplikule orbiidile järgmise aasta jaanuaris. See on umbes 400 km kõrgusel Marsi pinnast. Pärast umbes aasta võtvat seadistamist on TGO ülesandeks otsida Marsi atmosfäärist metaani ja muude gaaside jälgi, mis võiksid viidata aktiivsele bioloogilisele tegevusele ehk elule.

Schiaparelli peaeesmärk on aga suuresti maandumine kui selline - selle käigus testitakse laskumismehhanisme, mille abil peaks mõne aasta pärast Marsile jõudma ESA kulgur nimega Bridget. Seega, kui Schiaparelli ülehomme Marsi pinnale jõuab, on tema ülesanne peaaegu täidetud. Laskumise käigus katsetatakse ka muid ESA ExoMarsi projekti raames juba väljaarendatud või arendamisel olevaid tehnoloogiaid, näiteks kuumuse eest kaitsvat materjali, langevarjusüsteemi, kõrgusmõõtjat ning pidurdusmehhanismi.

Kohale jõudnuna peaksid Schiaparelli akud kestma kaks kuni kaheksa päeva. Selle aja jooksul jõuab ta omamoodi boonusena ka pisut teadust teha ning oma maandumispaiga ümbrust ning Marsi ilma uurida.